sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Ihana chia vanukas

Olen käyttänyt nyt reilun vuoden erilaisia superfoodeja tuomaan pientä lisäboostia arkeeni. Ensimmäinen superfood, jonka ostin itselleni, oli chia-siemenet. Mitä chia-siemenet sitten ovat?


Chia-siemenet ovat nimensäkin mukaan siemeniä, jotka  imevät itseensä 9-kertaisen määrän nestettä muodostaen chia-geelin.

Chia-siemenissä on loistavat ravintoarvot. Se sisältää omega-3 ja omega-6 -rasvahappoja optimaalisessa suhteessa. Chia-siemenissä on runsaasti muun muassa proteiinia, liukoista kuitua, rautaa sekä kalsiumia. Jopa 5-kertaa enemmän kalsiumia kuin maidossa! Chia-siemenet ovat vegaaneille sopivia sekä gluteenittomia, ja siksi sopivat monenlaiseen ruokavalioon.

Chia-siementen hyödyt saa parhaiten käyttöön, kun blendaa ne geeliytymisen jälkeen.

Itse syön chia-vanukasta yleensä aamupalaksi. Chia-vanukkasta saa muokattua helposti omien mieltymysten mukaan niin eri mausteilla kuin päällysilläkin. Itse suosin chia-vanukkaan kanssa smoothieita, hedelmiä, marjoja, sekä pähkinöitä. Tässä on pohjaresepti, jonka mukaan teen oman chia-vanukkaani. 

Chia-vanukas

3 rkl chia-siemeniä
2 ½ dl nestettä (mantelimaitoa/kookosmaitoa/vettä tms.)
*vaniljajauhetta maun mukaan
*noin 1 rkl hunajaa

kuvassa alla: rahka + ½ bansku + maapähkinävoi (sokeriton)
kuvassa päällä: ½ bansku + vadelmia, kaakaonibsejä ja mustikoita

* Voit myös lisätä esimerkiksi vanilja-steviaa ja jättää tällöin hunajan + vaniljan pois, tai lisätä esim. raakakaakaojauhetta niin saat suklaisen vanukkaan

- Laita chia-siemenet ja neste syvälle lautaselle. Sekoita, anna seistä noin 10 minuuttia.
- Lisää vaniljajauhe sekä hunaja. Sekoita uudelleen ja laita tekeytymään jääkaappiin mieluiten yön yli. Parikin tuntia riittää. 

- Aamulla voit blendata chia-vanukkaan jotta saat kaiken irti ravintoaineista. Laita tarjoiluastiaan esim. kerroksittain päällysten kanssa. 

Huom! Kuvassa chia-siemeniä ei ole blendattu


"One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well."
- Virginia Woolf        
                                
  Ihanaa sunnuntaita!    

Rakkaudella, Elli 
                                                                    


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti