perjantai 29. toukokuuta 2015

To die for-leipä

Sen jälkeen kun siirryin gluteenittomalle ruokavaliolle, jäivät myös leivät.
 Kräkkereitä olen sen jälkeen syönyt useampaankin otteeseen, mutta aitoa,
 pehmeää ja uunituoretta leipää sekä tottakai myös ihanan rapsakkaa ruisleipää
 en ole oikeastaan herkutellut ruokavaliomuutoksen jälkeen.

Vaikka gluteenittoman ruokavalion toteuttaminen ei tarkoita leivästä luopumista
(koska leivän voi ihan hyvin tehdä gluteenittomaksikin), luulin pitkään, että leivän vaivaaminen on todella vaivalloista puuhaa ja siksi olen lähinnä lykännytkin sen tekemistä. Ja mikäli haluan syödä gluteenitonta ja samalla kasvipohjaista leipää, on se helpointa tehdä itse:
Suomen tarjonta ei vielä ihan yllä superhyviin gluteenittomiin ja suht halpoihin leipiin. 

Viime viikonloppuna pähkäilin keittiössä, millainen olisi minun unelma leipäni. 
Mitä se sisältäisi ja millainen olisi sen rakenne ja maku. Päädyin siihen, että leivän täytyisi olla kuohkeaa, pehmeää, maukasta, ja leipää, josta ei arvaisi sen olevan gluteenitonta. Mm-mmm.

Sekaan vähän sitä sun tätä, mitä kaapista löytyi, sekoittelua, maistelua ja uuniin tökkäämistä. 

Lopputulos: taivaallinen. 


Valmistin leipää kahteen otteeseen: sämpylöinä ja kahtena erilaisena leipänä. 
Toinen leivistä sisälsi porkkanaa ja toinen oli basic.
Omaksi lemppariksini valikoitui porkkanaleipä, ja itse pidin enemmän leivästä
 myös peruspitkulana, kuin sämpylämuodossa. 

Leivän pariksi valmistin aurinkokuivattu tomaatti -hummusta, mutta päälle sopii myös loistavasti esimerkiksi perushummus, siemen- ja pähkinälevitteet ja quacamole.


To die for leipä: 
(noin 10 sämpylää tai 1 iso leipä)

1 ps kuivahiivaa
1 dl tattarijauhoa
2 dl mantelijauhoa 
1 rkl psylliumjauhetta
1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
noin 3 ½ dl  gluteenitonta kaurajauhoa
kourallinen auringonkukansiemeniä
ripaus Kalaharin suolaa

noin 1 rkl oliivi- tai kookosöljyä
noin ½ rkl agave-siirappia
4 dl vettä tai esim. mantelimaitoa

halutessa taikinan sekaan  2 kpl raastettua porkkanaa

koristeluun esimerkiksi auringonkukansiemeniä

*halutessa leivän voi maustaa kuivatuilla yrteillä, 
kuten provence mix-yrttisekoituksella tai esim. sahramilla. 
Sämpylät/leivän voi pakastaa, mutta suosittelen nauttimaan tuoreena.

- Laita uuni lämpeämään 225 asteeseen.

- Sekoita kaikki kuivat aineet yhteen. Lämmitä vesi astetta kädenlämpöistä lämpimämmäksi hellalla. Lisää lämmin vesi, öljy ja agave kuivien aineitten joukkoon samalla sähkövatkaimella vatkaten.
Voit myös sekoittaa taikinaa lusikan avulla.
 Anna taikinan turvota liinan alla kymmenisen minuuttia.

- Mikäli haluat valmistaa sämpylöitä, pyörittele taikinasta jauhotetuilla käsillä palloja. 
Mikäli et halua tehdä sämpylöitä, vaan perusleipää, niin muotoile taikinasta
 haluamasi mallinen leipä leivinpaperilla vuoratulle pellille. 
Koristele herkku halutessasi siemenillä ja anna kohota liinan alla noin 20 minuuttia.  

- Kun sämpylät/leipä on kohonnut, laita se uuniin noin 20 minuutiksi. Tarkkaile leipää kuitenkin jo viimeistään 15 minuutin jälkeen. Leipä on valmista, kun leivästä ei jää mitään kiinni tikkuun. 


Tee leivästä entistä parempaa: Kokeile leivän valmistamista mantelimaitoon,
jätä öljyt pois, käytä makeutukseen vaahterasiirappia ja levitä pellille leiväksi.
 Suosittelen tekemään reseptin myös kaksinkertaisena - testattu toimivaksi.


Aurinkokuivattu tomaatti-hummus

1 prk eli noin 230 g kikherneitä
reilu 1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
loraus sitruunamehua
ripaus Kalaharin suolaa ja mustapippuria
pari kourallista tuoretta basilikaa
pari lorausta ekstraneitsytoliiviöljyä

- Valuta ja huuhtele kikherneet ja tomaatit. Soseuta kaikki ainesosat sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi ja herkuttele leivän kanssa. Lisää öljyä sen verran, että seoksesta muodostuu tasainen.
Voit lisätä myös seokseen lorauksen vettä tuomaan rakennetta, 
mutta muista tällöin lisätä lisää mausteita.

Vinkki: hummus sopii myös mahtavasti salaattiin tai 
esimerkiksi uusien perunoiden kanssa nautittuna.


"Breakfast in the sun."

Rakkaudella, Elli

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti