perjantai 18. joulukuuta 2015

Jouluruokaa: rosolli, pinkkikastike ja sienisalde


Yksi omista lempijouluruoistani on aina ollut sienisalaatti - rosollista olen oppinut tykkäämään
 vasta vuosien totuttelemisella. Sienisalaatti ja rosolli ovat mielestäni aika must-lisäkkeitä, 
mikäli halutaan valmistaa perinteinen suomalainen joulukattaus, vai mitä mieltä olette?

Tällä kertaa sienisalaatti ei valmistunut metsäsienistä, vaan kaupanlaarista poimituilla
 herkkusienillä. Hups. Perinteisen kerma-smetana-kastikkeen sijasta valmistin valkoisen tahnan liotetuista cashewpähkinöistä ja mausteista. Omasta mielestäni lopputulos maistui lähestulkoon perinteiseltä ja oli myös reseptientestaajani, äidin, makuun. Sienisalaatin kanssa herkuttelin valmistamiani punajuuripyöryköitä, joiden resepti ilmestyy blogiin lauantaina!

Rosollin valmistin muuten perinteisellä tavalla, mutta rosollin kastikkeen pyöräytin 
kookoskermasta ja punajuurimehujauheesta, jota kokeilin itseasissa ensimmäistä kertaa. Punajuurimehujauhe antoi kastikkeelle suloisen vaaleanpunaisen värin, ja uskon, että jauhe
 löytää pian paikkansa joka-aamuisissa smoothiebowleissani ja kookoskermavaahdon 
luonnollisena väriaineena. Mites,joko olette kokeilleet punajuurimehujauhetta? 
Jos olette, niin heittäkää mulle lisävinkkejä jauheen monipuoliseen käyttöön!


Perinteinen rosolli

3 perunaa
3 punajuurta
3 porkkanaa
Kalaharin suolaa

2 vihreää omenaa
1 suolakurkku

- Pilko ja keitä juurekset. Mausta suolalla. Pilko
 omenat ja suolakurkku. Sekoita kaikki ainesosat yhteen.

Rosollin CocoWhip

250 ml kookoskermaa
2-3 tl kookossokeria
valkopippuria, Kalaharin suolaa

- Laita kaikki ainekset kulhoon. Vatkaa kookoskerma 
vaahdoksi ja maista. Tarjoa kastike rosollin kanssa.


Sienisalaatti

200 g herkkusieniä
Kalaharin suolaa
vettä

1 keltasipuli
mustapippuria
valkopippuria
Kalaharin suolaa

cashewkerma:

2 dl liotettuja casheweita
yhden sitruunan mehu
3 tl vaahterasiirappia
1/2 tl psylliumia ja 1 dl vettä
noin 1 dl vettä 
ripaus Kalaharin suolaa

- Valmista suolasienet liottamalla sieniä suolavedessä. Kun sienet ovat tarpeeksi suolaisia, 
puristele sienistä ylimääräinen vesi pois ja pilko sienet pieniksi paloiksi. Hienonna sipuli.

- Sekoita psyllium veden kanssa ja anna turvota 15 minuuttia. 
Blendaa kaikki cashewkerman ainesosat yhteen ja maista.

- Sekoita cashewkerma sienten ja sipulin joukkoon. Mausta 
musta- ja valkopippurilla sekä suolalla. Maista. Säilytä jääkaapissa. 

Rakkaudella, Elli

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti