perjantai 21. marraskuuta 2014

Iskän lämmittävä sosekeitto

Käyn melko harvoin isäni luona syömässä, 
mutta silloin kun käyn niin odotan innolla (epäilyksellä) mitä siellä on tarjottavana.

Lapsuudesta tulee lähinnä mieleen iskän bravuurit: uunilohi smetanakuorrutteella, HK-sinisen lenkki juustoraasteella, kalakeitto ja siskonmakkarasoppa.

Nykyään kuitenkin voisin sanoa iskän ruoanlaiton muuttuneen vähän inspiroivampaan ja ravitsemuksellisempaan suuntaan.


Iskän koira osaa myös olla hellyyttävä

Puolisen vuotta sitten iskän keittiöön alkoi ilmestyä erilaisia superfoodeja
spirulinasta pakurikääpään ja macasta lucumaan.

Pöydille ilmestyi kuppeja, jotka olivat täynnä kuivattuja hedelmiä ja erilaisia pähkinälajikkeita.
 Välillä alkoi jo tuntua, että omat superfood -varastot kalpenivat iskän valikoiman rinnalla.

Vihersmoothieita tuntui kuluvan roppakaupalla - niin aamupaloina kuin iltapaloinakin.
Viikonloppuisin valmistettiin raakasuklaata. Aloin valmistamaan myös tuliaiseksi raakakakkuja ja kakut upposivat masuihin paremmin kuin olin odottanut.


Kerran, kun olin käymässä iskällä, asunnossa vallitsi huumaava tuoksu.
 Kävelin keittiöön ja näin hellalla porisevan höyryävän padan.
Samalla iskä tuli keittiöön ja sanoi valmistavansa linssisosekeittoa.

Linssisosekeittoa? Mistä lähtien iskä on ruvennut tekemään ruokaa linsseistä? Vau!


Iskän lämmittävä linssisosesoppa (jättiannos)

4 dl eli 400 g punaisia linssejä
2 tlk tomaattimurskaa
3-4 sipulia
5 porkkanaa
1 ps varsiselleriä
1 punainen chili
2 rkl kasvisfondia + 1 litra vettä
oliiviöljyä
mustapippuria

koristeeksi: tuoretta persiljaa tai basilikaa

*Voit valmistaa myös oman kasvisliemen ja lisätä mausteeksi Kalaharin suolaa.

- Huuhtele linssit runsaassa kylmässä vedessä. Silppua sipuli, porkkana ja varsiselleri sekä chili.

- Lurauta kattilan pohjalle tilkka öljyä ja kuullota kasviksia hetki. Lisää seuraavaksi tomaattimurska ja linssit. Kaada päälle kasvisliemi. Keitä kannen alla kunnes linssit ovat pehmeitä eli noin 20 min.

- Mausta mustapippurilla ja tarkista maku. Soseuta. 

- Koristele keittoannos tuoreella persiljalla
 (tai omassa tapauksessani basilikalla t.ikuinen persiljan vihaaja).

*Voit lisätä keiton sekaan vielä lorauksen kookosmaitoa lisäämään kermaisuutta.

- Nauti.


"Hot soup on a cold day."

"Soup is liquid comfort."

Rakkaudella, Elli


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti