sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Joululahjavinkkejä, piparkakkupallot kahdella tapaa ja joulumieltä - vihdoinkin!

Joulu lähestyy huimaa vauhtia ja se kyllä näkyy - kiireitä nimittäin riittää.
 Joulureseptien kokeilua, lahjojen suunnittelua läheisille, 
loppurutistus kouluhommien parissa ja paikkojen puunailua.

Muuttuuko teidän elämä kiireisemmäksi juhlapyhien lähestyessä? 
Vai pysyttekö kenties täysin rauhallisina ihan aattoon asti?




Joulun lähestyessä monet tuntuu miettivän kuumeisesti, mitä ostaa läheisille lahjaksi. Omasta mielestäni on harmi, että joulu on muuttunut kulutusyhteiskunnan kautta kulutusjuhlaksi; joulun idea tuntuu jääneen taka-alalle.

Joulussa lahjoja paljon tärkeämpää on nimittäin läheisten kanssa vietetty aika, hiljentyminen ja pysähtyminen (niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin).

Jos kuitenkin haluaa perinteiseen tapaan antaa läheiselle jotain lahjaksi niin suosittelen kovasti lahjojen valmistamista itse, ainakin osittain. Oletan, että lahjansaajasta käsintehty lahja on mielekkäämpi ja sellainen, jota lahjansaaja arvostaa. Toinen hyvä vaihtoehto on elämyslahjan ostaminen tai esimerkiksi rahan lahjoittaminen johonkin hyväntekeväisyyskohteeseen ja ilmoittamalla kortissa, mihin kohteeseen raha on mennyt.



 Mitä sitten ylipäätänsä voisi tehdä itse tai antaa lahjaksi?


  • Lasipurkki, joka on täytetty erilaisilla (tai samanlaisilla) herkuilla:

Glaseeratuilla pähkinöillä - kuumenna uuni 150 asteeseen. Pyörittele pähkinöitä (esim. cashewpähkinöitä ja manteleita) kulhossa agave- tai vaahterasiirapissa, ripottele sekaan vähän kookossokeria ja piparkakkumausteita (kanelia, kardemummaa..). Lisää pellille, jossa on leivinpaperi. Ripota päälle vähän vettä - tällöin pähkinät eivät tartu toisiinsa. Ruskista pähkinöitä noin 20 minuuttia välillä sekoittaen, kunnes ne ovat kultaisen värisiä. Anna jäähtyä ja purkita.

Superfoodsekoituksella - mulpereilla, erilaisilla pähkinöillä, inca- ja gojimarjoilla, mitä vaan keksit!

Raakasuklaalla - joko kaupasta ostetulla tai omatekemällä. Mikäli teet itse, suosittelen temperointia - tällöin suklaasta tulee kiiltävää, eikä se sula (google apuna!)

Piparkakkupalloilla (alhaalla resepti)



  • Elämyslahja

Brunssi - joko voit luvata valmistavasi itse lahjansaajalle brunssin jonain hänen valkkaamana päivänä tai sitten ostaa lahjakortin esimerkiksi Sandron tai OmNamiin brunssille.

Hieronta - samaan tapaan voit ilmoittaa itse hierovasi kaveriasi tai hankkia lahjakortin johonkin ihanan rentouttavaan päähierontaan tai vähän kovakouraisempaan urheiluhierontaan. 

Raakasuklaa/raakakakku-/raakaherkkuworkshoppiin lahjakortti - mahtaako perheenjäsenesi olla kiinnostunut raakaherkuista tai haluaisit herättää jonkun läheisen mielenkiintoa raakaherkkuja kohtaan? En voi muuta kuin suositella ihania workshoppeja, joissa takuuna on se, että workshopin jälkeen osaa valmistaa erilaisia superherkkuja myös oman keittiön puolella. Varma flow-kokemus taattu! Täältä voit käydä lukemassa raakakakkuworkshopista tekemäni postauksen ja täältä voit varata paikan workshoppiin.


Keittiöni muuttui eilen tosiaan joulureseptitehtaaksi. Valmistin ihanan piparinmakuisia raakapalloja kahdella tapaa ja muita pikkunaposteltavia, joiden resepti tulee parin päivän sisällä! Piparkakkupalloista toinen versio on perinteisempi ja suosittelen kyseistä versioita niille, jotka eivät ole kookosfaneja. Äitini on nimittäin aika kranttu kookoksen suhteen ja sen takia makuarvioinnissa voiton taisi viedä perinteinen piparkakkupallo.

Omasta mielestäni pallot maistuvat melko samalta, mutta hieman erilainen twisti niissä on. Kulhossa molemmat pallerot täydentivät kuitenkin toisiaan hienosti, sillä perinteinen pallo oli kookostwistillä varustettuja palloja vaaleampi.

Jouluaiheisia reseptipostauksia ja vinkkejä muun muassa joulupöydän tarjottaviin on tulossa nyt vähän tiheämpään tahtiin - inspiraatio joulujuttujen suhteen on nimittäin nyt vahvempi kuin koskaan!


Piparkakkupallot kahdella tapaa (noin 10 +/- palloa)
raaka, vegaaninen

kookostwistillä (tapa 1)

1 ½ dl pekaanipähkinöitä
½ dl kookoshiutaleita
5 tuoretaatelia
½ tl vanilja-uutetta tai aitovaniljajauhetta
½ tl kardemummaa
ripaus Kalaharin suolaa


perinteinen (tapa 2)

½ dl manteleita
½ dl cashewpähkinöitä
7 tuoretaatelia
noin ½ tl kanelia
noin ½ tl kardemummaa
ripaus Kalaharin suolaa

halutessasi koristeluun: kookoshiutaleita, pähkinämuruja, mulperimarjoja pikkupaloina, chiansiemeniä, kaakaonibsejä..

*Jos et omista vahvaa blenderiä, suosittelen liottamaan pähkinöitä ennen pallojen valmistamista.

- Mikäli haluat tehdä molemmilla tavalla, tee ensin toinen.

- Lisää ainekset vahvaan blenderiin ja blendaa melko tasaiseksi. Suutuntumaa seokseen voi jättää. Maista massaa ja lisää tarvittaessa jotain maustetta.
Jos massa pysyy pyöriteltäessä hyvin kasassa, seoksesi on täydellinen!

- Kaavi massa blenderistä lautaselle ja pyörittele massasta pieniä palloja toiselle lautaselle. Voit vielä halutessasi pyöritellä pallot esimerkiksi kookoshiutaleissa (ylhäällä lisää vinkkejä koristeluun).

- Laita pullat jääkaappiin tekeytymään ja säilytä ne jääkaapissa.

ps. arvaatteko jo, mikä on seuraava herkkuresepti?

"Last year, I asked santa for the sexiest person ever for Christmas... 
I woke up in a box."

Rakkaudella, Elli

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti