sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Sinä riität - sananen vaatimuksista

Vaatimukset. Niin itseään kuin muitakin kohtaan. Mistä ne kumpuaa?

Elämme maailmassa, jossa odotetaan jokaisen huolehtivan itsestään. Elämme maailmassa, jossa odotetaan jokaisen omistautuvan kaikkeen sataprosenttisesti. Elämme maailmassa, jossa on täysin normaalia laittaa raha ja kunnia ihmissuhteiden ja muun vapaa-ajan edelle.
Elämänlaatua ja onnellisuutta mitataan erilaisilla mittareilla:
ulkonäöllä, menestyksellä, rahallisuudella ja muulla omaisuudella.


Yhteiskunnan asettamat paineet iskostuvat meihin jo nuorena. Nuorenakin saattaa olla jo monia unelmia oman elämänsä suhteen, mutta nuori saattaa pelätä olla erilainen, koska erilaisuus poikkeaa yleisestä mallista. Paineet olla hyvä kaikessa ja läsnä kaikkialla kaiken aikaan voi ylittää yksilön sietoisuusrajan, mistä voi seurata romahtaminen - niin psyykkinen kuin lopulta fyysinenkin.

"Put your make up on, Get your nails done, Curl your hair, Run the extra mile, Keep it slim, So they like you. Do they like you? Get your sexy on, Don't be shy, girl, Take it off, 
This is what you want, to belong. So they like you. Do you like you?"


Paineet siitä, että pitää olla hyvä ajaa helposti hakemaan hyväksyntää muilta. Joku saattaa ostaa hienoja ja kalliita merkkivaatteita osoittaakseen, kuinka hyvä ihminen on. Joku saattaa käydä kuusi kertaa viikossa salilla sen takia, että saisi ne kaikkien himoitsemat, upeat absit näkymään ja olisi taas pikkuriikkisen parempi ihminen. Joku toinen taas saattaa opiskella ja hankkia menestyksekkään uran, että saisi omilta vanhemmilta tai muilta hyväksyntää tai sitten siksi, että tienaisi paljon rahaa.

Pahimmillaan ulkoa kumpuavat vaatimukset iskostuvat niin kovasti yksilöön, että niistä on vaikeaa luopua. Esimerkiksi rahan himossa itse onnellisuus pääsee unohtumaan. Vanhana sitten sattuu ehkä harmittelemaan sitä, ettei ikinä jättänyt aikaa läheisille vaan antoi uran mennä tärkeimpien asioiden edelle. Tai sitten on ikuisella dieetillä - yrittää aina karistella ylimääräisiä kiloja olematta onnellinen sen hetkisessä kropassa.

"Get your shopping on, At the mall, Max your credit cards, You don't have to choose, Buy it all, So they like you. Do they like you? Wait a second, Why should you care, what they think of you, When you're all alone, by yourself, Do you like you? Do you like you?"


Mutta miksi pitäisi hankkia hyväksyntää muualta? Ainoa, keneltä pitää saada hyväksyntää, on se henkilö, jonka näet peilistä. Jos yksilön ei tarvitse hakea hyväksyntää muilta omiin tekemisiin, hyväksyy luultavasti itsensä juuri sellaisena kuin on.
 Ja se on tärkeintä. Hyväksyä itsensä juuri sellaisena kuin on.

Ainoa ihminen, joka on aina läsnä elämässäsi, olet sinä itse.
Ja juuri sinä voit vaikuttaa siihen, mitä itseltäsi vaadit ja hyväksytkö itsesi. Huomautan vielä tässä kohtaa, että on hyvä olla tavoitteita elämän suhteen, mutta vaatimukset ulkoapäin ovat täysin eri asia.

"You don't have to try so hard. You don't have to give it all away.You just have to get up, get up, get up, get up. You don't have to change a single thing. You don't have to try, try, try, try. You don't have to try, try, try, try. You don't have to try. You don't have to try. Take your make up off. Let your hair down. Take a breath. Look into the mirror, at yourself. Don't you like you? Cause I like you."

Jokainen, joka tähän maailmaan on syntynyt, on ainutlaatuinen. Ajattele nyt, maailmassa ei ole ketään täysin samanlaista, ja yhtä ihanaa, ihmistä kuin sinä. Miksi haluaisit ollakaan samanlainen kuin muut? Ajattele, kuinka tylsä paikka maailma olisi, jos kaikki olisivat toistensa klooneja. Erilaisuus on hyvästä.

                               "I'd rather be a better version of me, than a whole other person;
                       work on my own shortcomings, rather than become the image of someone else." 
                                                                     - Rachel Wolchin


Elämä on kuitenkin rajallinen.
Jos aina yrittää miellyttää muita, niin missä vaiheessa ehtii miellyttää itseään ja nauttia elämästä?

 Aivan, ei koskaan.

Onnellisuutta ei valitettavasti saavuta sillä täydellisellä kropalla, valtavalla omaisuudella ja loistokkaalla uralla. Onnellisuus on tunne, jonka syntymiseen ei vaadita mitään edellä mainitun kaltaista.

Jos yrittää ajatella asiaa realistisesti, niin eikö se tuntuisikin vähän hassulta, jos yhtäkkiä jonain päivänä olisi muka saavuttanut kaikki tavoitteet ja yhtäkkiä olisi saavuttanut onnellisuuden?
Kyllä, kuulostaa. Onnellisuus on osa elämää, se menee ja tulee. Onnellisuus ei ole saavutus.

"So, I've been thinking about this whole being happy thing, and I feel like people get lost when they think of happiness as a destination... We're always thinking that someday we'll be happy; we'll get that car or that job or that person in our lives that'll fix everything. But happiness is a mood and it's a condition, not a destination. It's like being tired or hungry, it's not permanent. It comes and goes, and that's okay. And I feel like if people thought of it that way, they'd find happiness more often."  - One Tree Hill


Onnellisuuden kokeminen korreloi kuitenkin varmasti vahvasti sen kanssa, että toteuttaa itseään omalla tavalla, eikä anna muiden vaatimusten tulla oman onnellisuuden tielle.
 Usko itseesi. Ole oma itsesi. Kelpaat sellaisena kuin olet. Olet kaunis. Nauti. 
Tämä on sinun elämäsi - voit tehdä sillä mitä haluat. 

Sinä riität.

                                               *Ensimmäiset lainaukset Colbie Caillat - Try"You can search throughout the entire universe for someone who is more deserving of your love and affection than you are yourself, and that person is not to be found anywhere. You, yourself, as much as anybody in the entire universe, deserve your love and affection." - Gautama Buddha

"Spend your free time the way you like, not the way you think you're supposed to. Stay home on New Year's Eve if that's what makes you happy. Skip the committee meeting. Cross the street to avoid making aimless chitchat with random acquaintances. Read. Cook. Run. Write a story." - Susan Cain

Rakkaudella, Elli

4 kommenttia:

 1. Aivan älyttömän hyvä teksti Elli! Oon ihan samaa mieltä sun kanssa!
  Itse elin ennen juurikin niin, että kaikki mitä tein, perustui muiden mielipiteisiin. En ollut oma itseni. Meikkasin, pukeuduin, käyttäydyin ja elin niinkuin minun oletettiin tekevän.

  Nyt olen kuitenkin löytänyt itseni ja oman elämänsuuntani, niin jännältä kuin se kuulostaakin. Mikä ero sitten tämän hetken elämälläni on siihen, miten elin muutama vuosi sitten?

  Vastaus: olen onnellinen. Onnellinen siitä, että saan joka aamu herätä tähän kauniiseen maailmaan ja tehdä sitä mitä rakastan. Kukaan muu ei elä eläämäni, joten miksi muuttuisin muiden vuoksi?

  Tämä asia on sellainen, joka jokaisen tulisi ymmärtää. Silloin maailma olisi parempi paikka! :) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos, kiitos!

   Ja hienoa, että oot tajunnut ton! So happy for you <3

   Ja olen aivan samaa mieltä kanssasi - kaikkien pitäis tajuta toi!

   Poista
 2. Olipa taitavasti kirjoitettu tärkeästä asiasta. Viisaat sanasi saivat minut miettimään, kiitos!

  VastaaPoista