lauantai 21. kesäkuuta 2014

Kolmen munan munakas

                        Miten musta alkaa tuntumaan, että kesällä laiskistuu keittiössä.
               Ruoaksi haluaa tehdä jotain simppeliä ja nopeaa, plussaa on myös raikkaus.
      Makujen pitää olla myös kesäisiä, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että lausella näkyy koko                                                                 sateenkaaren väriskaala.

           Kesällä suomalaiset vihannekset myös halpenee huimasti ja sen näkee suomalaisten kuluttamiskäyttäytymisessä - yhtäkkiä kesäkurpitsat ja munakoisotkin eksyvät epäilevienkin kärryihin.


Yhtenä päivänä tuli mieleen, etten ollut pitkään aikaan tehnyt munakasta. En ollut ihan sataprossaa varma edes siitä, osaisinko tehdä sitä. Munakkaan tekeminenhän pitäisi olla tosi yksinkertaista, varsinkin jos on laadukkaat välineet (pannu, lasta..) Löysin kattilakaapista uuden pienen pannun, jonka halkaisija oli noin 15 cm, eli täydellinen pikkumunakkaalleni. Eikun lounasta siis kehittelemään...


Kolmen munan munakas (1:lle)

2 kananmunaa
1 valkuainen
kalaharin suolaa

- Laita levy kuumenemaan täysille (12:lle)
- Sekoita kananmunat ja valkuainen haarukalla tasaiseksi ja lisää suolaa
- Laita pannulle öljyä, laske tehoa (3:lle)

- Kaada munaseos pannulle ja anna paistua noin 5 min. Käännä heti, kun näyttää, että munakas pysyy kasassa. Paista vielä noin minuutti toiselta puolelta ja siirrä lautaselle



Savulohitahna (useammalle aterialle)

500 g maitorahkaa (/turkkilaista jogurttia tms)
noin 200 g lämmin/kylmäsavulohta
1 pieni punasipuli (/ruoho-/kevätsipulia)
(sitruunamehua)

- Leikkaa kala pieneksi silpuksi. Hienonna sipuli

- Sekoita ainekset rahkan joukkoon ja lisää halutessasi sitruunamehua

Vinkki: Savulohitahna sopii hyvin esimerkiksi ruisnapeille/-leivälle, dipiksi vihanneksille ja uusienperunoiden kylkeen. Voit myös tehdä pienemmän annoksen esimerkiksi puolittamalla reseptin.


Toisella kerralla päätin lisätä munakkaan joukkoon kuivattua basilikaa ennen sen kääntämistä.

 

Olen jo pitkään käyttänyt oluthiivahiutaleita joidenkin ruokieni seassa. Oluthiivahiutaleiden englanninkielinen nimi on "nutritional yeast", mikä mielestäni kuvaa paremmin kyseistä tuotetta. Oluthiivahiutaleet tuovat ruokiin jännän juustoisen maun ja hiutaleet ovat täysin vegaanisia. Oluthiivahiutaleita suositellaan vegaaneille, koska ne sisältää runsaasti eri B-vitamiineja, joista vegaaneilla saattaa olla puute. Oluthiivahiutaleita saa ostettua luontaistuotekaupoista.

Olen löytänyt uuden rakkauden: urtekramin punaisen peston. Myös vihreän peston kokeileminen houkuttelisi. Tässä pestossa tykkään erityisesti siitä, ettei siihen ole lisätty juustoa - tällöin se on myös maidotonta ja vatsaystävällisempää. Omasta purkista kaavin tänään viimeiset jämät lounaani päälle.


Munakkaan päälle levitin ensin pestoa, sitten heitin päälle Roomasta tuotuja aurinkokuivattuja tomaatteja, päälle ripottelin oluthiivahiutaleita ja koristelin basilikalla. Viereen tuoreita vihanneksia ja boom, täydellinen ateria alle kymmenessä minuutissa!


"There is no diet that will do what eating healthy does. Skip the diet. Just eat healthy."

Rakkaudella, Elli




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti