keskiviikko 9. syyskuuta 2015

Ratatouille - yrttinen tomaatti-kasvispata

Syksy on tainnut virallisesti alkaa. Omassa arjessa huomaan syksyn tulleen siitä, että yhtäkkiä aamuisin nukkuisin helposti yli herätyksen, aamutreenaaminen ei pahemmin huvita, teetä kuluu useampikin kupponen ja kaapeista täytyy kaivaa kevyttoppis esiin. Iltaisin kuuntelen kynttilöiden valossa James Bayta ja käperryn sohvan nurkkaan päivänlopuksi katsomaan lempisarjoja viltin alle.

Keittön puolella huomaan pikkuhiljaa siirtyväni smoothiebowleista taas kerran puuroihin, vesimelonista ja nektariineista suomalaisiin omenoihin, salaateista
 pitkään haudutettuihin patoihin ja lämmittäviin sosekeittoihin.

Tämän vuoden uusi bataatticurry aka supermaukas syysruoka on tämä
 ihana tomaattinen ja Italia teemainen tomaatti-kasvispata, Ratatouille. 

Pata valmistuu melkeinpä itsestään kasvisten pilkkomisen jälkeen, ja maistuu taivaallisesta täysjyväbasmatiriisin ja (lempparimausteeni!) basilikan kanssa tarjottuna.
Vielä kynttilät päälle, rakkaat pöydän ääreen ja italialainen musiikki soimaan niin avot.


Ratatouille (iso padallinen)

2 kesäkurpitsaa
3 punaista paprikaa
1 punasipuli
1 keltasipuli
2-3 valkosipulinkynttä
4 tomaattia
1 rkl oliiviöljyä

1 rkl tomaattipyreetä
2 tl provence yrttiseosta
yhden puristetun sitruunan mehu
Kalaharin suolaa
mustapippuria

lisäksi: täysjyväbasmatiriisiä ja tuoretta basilikaa


- Paloittele kaikki kasvikset. Lohko sipulit ja hienonna valkosipuli. 

- Kuullota sipuleita kevyesti pannulla. Lisää muut kasvikset ja paista
 parisen minuuttia- niin että ylimääräistä nestettä irtoaa. 
Lisää tomaattipyre ja mausta sitruunamehulla, provencella, suolalla ja pippurilla. Sekoita.

- Kaada seos isoon uuninkestävään kevyesti öljyttyyn vuokaan. Laita 200 asteiseen uuniin
  puoleksi tunniksi. Tarjoa keitetyn basmatiriisin kanssa ja koristele annos tuoreella basilikalla.


Ratatouille 

2 zucchinis
3 red peppers
1 red onion
1 yellow onion
2-3 garlic cloves
4 tomatoes
1 tbsp olive oil

juice of one lemon
1 tbsp tomato puree
2 tsp provence herb mixture
Kalahari salt
black pepper

In addition: wholegrain basmati rice and fresh basil


- Cut all the veggies and onions, mince the garlic.

- Fry the onions gently in heated pan. Add the veggies and fry for a couple of minutes
 - so that the liquid from the veggies is released. Add tomato puree, herbs, salt and pepper. Stir.

- Pour the mixture into a large lightly oiled ovenproof baking dish.
 Put it in pre-heated 200 degree oven for half an hour. 
Serve with cooked basmati and garnish with fresh basil leaves.


"The little things?The little moments? - They aren't little to me." - John Zabat-Zinn

Rakkaudella, Elli





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti