torstai 25. syyskuuta 2014

Muru ja omena

                                             Koeviikko meneillään, pitkästä aikaa. 
                              Koeviikot on jännää aikaa: tavallaan lomaa ja tavallaan
                            työntäyteistä tekemistä stressitasot vähän liiankin korkealla.

                    Koeviikoilla huomaan myös kiinnostuksenkohteeni olevan erilaisia.
                             Yhtäkkiä huone näyttääkin siivoamista vaille olevalle,
                             koira pitempää lenkkiä vaativalle, lista sen kun jatkuu.

                    Procrastination tuntuu olevan oikea määritelmä kyseiselle toiminnalle.


                           Koeviikolla tuntuu myös iskevän hillitön inspiraatio eri resepteille
                                        ja keittiössä vietetty aika erilaisten kokeilujen
                        parissa sen kun venyy, lähinnä kokeisiin lukemiseen kustannuksella

                                Toisaalta, opiskelun tauottaminen tehostaa opiskelua,
      Kun hetken puuhailee jonkun kiinnostavan (kiinnostavimpien asioiden kuin kirjojen) parissa,
                   niin taas jaksaa keskittyä ihan uudella tavalla siihen lukemiseenkin.
                                             Itse ainakin olen huomannut tämän.

                                 Eilen päätin kokeilla jo pitkään haaveenani ollutta reseptiä.
                           Tädin luomuomenoita oli vielä sopivasti jäljellä yhteen herkkuun,
          joten käytin tämän tilaisuuden hyväksi ja valmistin ihanaa omenaista murupaistosta.

                                 Tämä resepti vie lähinnä makumuistoihin lapsuuteen:
           suussasulavat siirappiset omenat ja vähän rustiikkista makua tuova tummasokeri.
        
          Murupaistoksen tuoksusta päättelin jo, että tämä resepti tulee olemaan menestys.


Omenainen murupaistos ja vaniljakastike (vuoallinen)

6 tuoretta taatelia kivet poistettuina
1 appelsiinin puristettu mehu
8-10 kotimaista pientä omenaa 
                                                                       
                                                                           Muruseos:
                                                 
                                                    100 g kuorellisia, kokonaisia manteleita
                                                           1 rkl gluteenitonta kaurajauhoa
                                                              vähän alle 1 dl kookossokeria
                                                     noin 2 rkl sulaa/melkosulaa kookosöljyä

                                                                      Vaniljakastike:
                                                             
                                                                 noin 4 dl mantelimaitoa
                                                                   pari rkl avokadoa
                                                            vähän alle 1 rkl kookosöljyä
                                                            vähän alle ½ tl vaniljauutetta
                                                                  2 rkl agavesiirappia
                                                          vähän kookossokeria halutessa

                                                 - Pilko taatelit pienemmiksi paloiksi.
         Purista appelsiinimehu (esim sitruspusertimella) ja kaada se taatelien joukkoon. Anna maustua.
                                              Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

              - Jauha mantelit tehosekoittimessa rouheeksi. Voit myös rouhia mantelit veitsellä.
                                    Lisää mantelien joukkoon sokeri ja jauhot, sekoita.
           Lisää joukkoon kookosöljy ja sekoita lusikalla, kunnes seos muodostuu murumaiseksi.


            - Pese omenat, lohko ne melko pieniksi ja sekoita omenat taateli-appelsiiniseokseen.
                              Laita seos uuninkestävään vuokaan ja ripottele päälle muruseos.

               - Paista uunissa reilu puoli tuntia. Vahdi paistosta loppuvaiheessa, ettei se pala.
                       Luultavasti kotisi valtaa ihana tuoksu, kun paistos alkaa olla valmis.

                           - Valmista vaniljakastike sillä aikaa, kun murupaistos on uunissa.
                   Blendaa kaikki kastikkeeseen tulevat ainekset, ja maista. Lisää tarvittaessa jotain.

                                      

                                  - Nauti paistos lämpimänä kylmän vaniljakastikkeen kanssa
                                                     tai esimerkiksi banaanijäden  kera.
                           Voit lisätä banaanijädeen mausteeksi vaniljauutetta tai vanilja-jauhetta
                                                     jolloin saat vaniljajätskiä aikaiseksi.

                                                                        - Herkuttele!


"The best way to get something done is to begin."

Rakkaudella, Elli







2 kommenttia:

  1. Moi! Mulla tuli mieleen et ootko koskaan kokeillu sellasta cookie dough tyyppistä kikherneistä tehtyä "taikinaa", jos oot niin mitä mieltä oot ollu? Mua tavallaan kiinnostais tehdä (hummuksen ystävä) mut epäilen jotenki et onnistuuks se, mut joo jos sulla on kokemuksii nii olis hauska kuulla :)).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka!

      Oon kerran syöny sellasta "piparkakkutaikinaa", joka oli tehty kikherneistä. Omiin makunystyröihin ei oikeen uponnu, ehkä siin sit oli vaan väärässä suhteessa tavaraa, koska kikherne maistu vähän liian vahvasti tai jotenkin vaan mättäs..

      Mut kannattaa kokeilla! Annoit mulle just idean, jota aion lähtee työstämään ;) Kiitos siis siitä!

      Poista