torstai 18. syyskuuta 2014

Syksyn pikaiset sienilounaat

                 Syksyn kuluessa sato-omenien rinnalle keittiössäni ovat nousseet metsäsienet.

            Olen saanut herkutella vastapoimituista sienistä ja tätini lahjoittamista luomuomenista.
                 Viime viikolla keittiön lattialle ilmestyi neljä isoa kassillista kaneliomenoita (!) 

      Ihaninta on huomata, kuinka "oman puun" -omenat maistuvat eriltä verrattuna kaupan omenoihin,                         jotka muutten saattavat parhaimmassa tapauksessa olla vuoden vanhoja, heh.

Sama pätee sienissä. Kaupan herkkusienet eivät maistu enää miltään verrattuna metsän aarteisiin.


Arkipäivinä en jaksa hirveästi hifistellä keittiön puolella: 
aamupalaksi puuroa eri variaatioilla, illalliseksi jotain nopeaa ja täyttävää.

Yleensä illallinen valmistuu lähinnä heittämällä kaikki kaapista löytyvät ainekset yhteen ja toivomalla parasta.. ja yleensä se onneksi toimiikin.



Tällä hetkellä olen tykästynyt erityisesti yhteen illalliskombooni:
 kevyesti paistettuja perunoita eri lisäkkeiden kanssa. 

Tällä hetkellä pyttipannuuni ovat eksyneet (tittididii) sienet:
Sieniä laittaessa pyrin pitämään annoksen melko yksinkertaisena
 - silloin sienen oma maku pääsee parhaiten oikeuksiinsa.

Välillä saatan vaan kuullottaa sieniä sipulin kanssa ja syödä ne sellaisinaan,
joskus taas vähän enemmän finedining -meinigillä.


Kermainen metsäsieni-kookoskastike

metsäsieniä (lampaankääpää, herkkutatteja..)
½ keltasipuli
1-2 valkosipulinkynttä
loraus kookosmaitoa
pari kourallista baby-pinaattia

Kalaharin suolaa
mustapippuria

lisäksi keitettyä gluteenitonta pastaa/perunaa/riisiä

- Kuullota sieniä ja sipuleita hetken aikaa pannulla pienessä määrässä oliiviöljyä.
Mausta suolalla ja ripauksella pippuria.

- Kaada loraus kookosmaitoa seokseen, kuumenna.
 Lisää pinaatti aivan lopuksi ja anna lämmetä hetki. 
Maista kastiketta ja lisää mausteita tarvittaessa.

- Tarjoile keitetyn pastan/perunoiden tai riisin kera


Aasialainen sienilisäke kevyesti paistetuille perunoille: (1:lle)

aasialaismausteisteiset sienet:

herkkusieniä/metsäsieniä

1-2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 keltasipuli

noin 2 rkl gluteenitonta soijakastiketta
noin 2 rkl riisiviinietikkaa

noin 1 rkl agave-siirappia

- Lohko sienet ja pilko sipuli pieniksi paloiksi. Hienonna valkosipulinkynnet.
Kuullota sieniä ja sipuleita hetken, ja anna suurimman osan sienistä irronneen nesteen haihtua

- Lisää soijakastike ja riisiviinietikka. Anna maustua hetken.

- Lisää lopuksi agave-siirappi ja anna tekeytyä ilman kantta, kunnes kastike paksunee vähän.

kevyesti paistetut perunat:

4-5 keitettyä perunaa
pieni loraus oliiviöljyä
ripaus Kalaharin suolaa

- Pilko perunat ja paista melko kovalla lämmöllä pienessä määrässä oliiviöljyä.
Lisää lopuksi ripaus suolaa, laita perunat lautaselle ja nosta sienet päälle.

- Koristele ruohosipulilla ja nauti!


"There is no Wi-fi in the forest, but I promise you will find a better connection."

Rakkaudella, Elli





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti