keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Ruokainspiraatiota

         Jotkut teistä olikin jo ehtinyt toivoa erikseen ruokapäiväkirjapostausta tänne blogiin.
             Jaan yleensä päivittäin jonkun päivän aterioistani Instagramissa @ellieearthling,
      joten jos jäät kaipaamaan tämän postauksen jälkeen lisäinspiraatiota, niin käy kurkkaamassa!

                         Itse noudatan siis tällä hetkellä gluteenitonta vegaaniruokavaliota.
                         Monille varmaan tulee mieleen heti todella rajoittunut ruokavalio,
          jossa syödään ainoastaan jotain vihreitä lehtivihanneksia ja rouskutellaan porkkanoita.
                                 Ei suinkaan, onneksi (..vaikka porkkanoita rakastankin)

                         Annoskoot ei tosiaan pidä paikkansa näissäkään kuvissa täydellisesti,
                                                    koska otin lähes joka ruoalla lisää.
 En myöskään oikein usko siinä suhteessa tiettyihin annoskokoihin, koska ensinnäkin kaikilla on oma              yksilöllinen energiantarve ja toiseksi jokaisen keho kertoo, tyydyttyykö nälkä vai ei.

Oma syömismääränikin vaihtelee päivittäin. Yleensä annoskokoni menevät siinä mielessä myös hassulla tavalla, että niinä päivinä, joina en urheile, syön enemmän ja taas kun urheilen toisinpäin.


                                       Syön yleensä, oikeastaan aina, viisi ateriaa päivässä
                                     - aamupalan, lounaan, välipalan, illallisen ja iltapalan.
                            Ruokarytmini on myös aika säännöllinen ja nälän varalta mulla
          on aina mukana laukussa jotain syötävää. Yleensä banaaneja tai jotain muita hedelmiä.
                         
                                 Lounaaksi tykkään syödä yleensä jotain vähän kevyempää,
                      kuten keittoa tai ruokaista salaattia  ja illalliseksi pastaa, kastikkeita yms.
    Esimerkkipäivinä söin kumminkin sekä lounaaksi, että illalliseksi vähän normaalia raskaammin.

           Käytän tällä hetkellä  D-vitamiinia ja kalkkivalmistetta, sekä monivitamiinitablettia.
                            Kuvissa ei näy kouluhommien parissa napostelemiani porkkanoita,
                                                 eikä juomiani nesteitä (teetä ja vettä)



                              Aamupalaksi söin esimerkkipäivinä gluteenitonta puuroa.
                        Ensimmäisen aamun puuroon käytin gluteenittomia kaurahiutaleita,
paloittelin sekaan yhden päärynän ja lisäsin päälle yhden reilun teelusikallisen maapähkinävoita.

                        Tokana aamuna valmistin pitkästä aikaa ihanaa Sticky Rice -puuroa
                                             ja söin sen kera tuoreen mehukkaan mangon.

   Olen vähän kaikkien ruokien kanssa sellainen, että kun löydän jonkun lempparin, niin syön sitä                 samaa kyllästymiseen asti (tai siihen asti että löydän jotain parempaa) eri komboilla.
                                              Tällä hetkellä meneillä on puuro season,
                      Aamupalasykleissä vaihtelee niin hedelmät, isot smoothielasilliset,
                                        pannukakkut, aamupalapatukat kuin chiapuurotkin.

                       Smoothieiden kanssa syön yleensä myös jonkun hedelmän tai hedelmiä,
                           koska ruoan pureskeleminen vie nälän huomattavasti paremmin,
                    kuin pelkkä juoman hulauttaminen alas - ruoansulatus alkaa nimittäin jo suussa.

                                     Pyrin senkin takia myös pureskelemaan smoothiet,
                      ja suosittelen sitä myös muille - vaikka se saattaakin tuntua aluksi hölmöltä.


                              Lounaaksi söin molempina päivinä gluteenitonta maissipastaa
                tomaattisen peston,sokeroimaton ketsupin, oluthiivahiutaleiden ja salaatin kanssa.
                                                      Jälkkäriksi söin vielä omenan.

                        Illalliseksi söin uunijuureksia (perunaa, lanttua) ja -sipulia, salaattia,
                           jossa oli vihannesten lisäksi kikherneitä, sokeroimatonta ketsuppia
                                                   ja  reilun kourallisen mulperimarjoja.


                         

Välipalana napostelin ekana päivänä raakasuklaaseosta ja valmiita raakasuklaata paripalaa
                                     (ohje tulossa!) ja sen lisäksi päärynän ja banaanin.

    Tokana päivänä valmistin lempparismoothietani (tämäkin tulossa!) ja kruunasin sen mulpereilla.
                             Lisäksi söin omenan ja omatekemän raakasuklaakonvehdin.


                              Yleensä syön välipalaksi yksinkertaisesti vain jotain hedelmiä.
                                               Pari banaania, omenoita, mitä milloinkin.

                            Iltapalalla syön myös lähestulkoon aina hedelmiä tai teen smoothien.
                   Olen huomannut, että iltapalalla kaipaan jotain todella raikasta ja kevyttä.
         Kevyt iltapala hellii myös kehoa - ruoansulatus saa levätä rauhassa yön yli, kun sen ei tarvitse                                    työskennellä vaikeasti sulavan ruoan kanssa ja unikin maittaa paremmin.
                     
                         Esimerkkipäivinä söin banaania, päärynän, vesimelonia ja omenoita.
                                               Yksi pala raakasuklaatakin taisi upota.


Ruokavalioni on siis perustunut tällä hetkellä aika paljon gluteenittomiin viljoihin (lähinnä kauraan), gluteenittomaan pastaan, juureksiin, vihanneksiin, hedelmiin ja pähkinöihin.

 Terästän ruokavaliotani myös joillain superfoodeilla aina silloin tällöin, kuuriluontoisesti.
 Eniten superfoodeista käytän maca-jauhetta, mulpereita, chia-siemeniä ja raakakaakaojauhetta.

Mulla olis vielä vähän petrattavaa myös eri ruoka-aineiden yhdistelemisessä. 
Olen kuullut ja lukenut monesta paikkaa, että hedelmiä ei kannattaisi nauttia jälkkäriksi ruoan jälkeen, koska muuten vatsavaivat voivat ruveta vaivaamaan. 

Vesimeloni on myös sellainen hedelmä, jota ei tulisi yhdistellä minkään muun kanssa, koska se sulaa niin paljon nopeammin ja yhdessä muiden hedelmien kanssa nautittuna se voi aiheuttaa vatsavaivoja.

Omalla kohdallani voin myös sanoa huomanneeni 
vääränlaisten ruoka-aineyhdistelmien tuottamia vatsavaivoja.


Jos tulee vielä mieleen jotain ruokavaliooni tai yleisesti ruokavalioon liittyviä kysymyksiä niin kysykää ihmeessä. Joitain postausideoita asian suhteen mulla on vielä takataskussa, malttakaa vaan!

! Huom: Muistutan vielä, että en ole mikään alan ammattilainen, vaan toimin pääsääntöisesti oman kokemuksen pohjalta ruokasuositusten ja vinkkien suhteen. 


"Eat food. Not too much. Mostly plants."
-Michael Pollan

Rakkaudella, Elli


1 kommentti:

  1. Ihana blogi! :) Kerkeätkö yleensä päivittäin tekemään kunnon ruokaa? Oisko sulla neuvoja ajankäytölle?

    VastaaPoista