maanantai 5. tammikuuta 2015

Tajunnanräjäyttävä hummus ja salsa

Lupailinkin jo viime postauksessa reseptiä kaverini tekemään
 aurinkokuivattutomaatti-hummukseen ja salsaan, joita herkuttelimme uutenavuotena.

Hummus sopii loistavasti esimerkiksi dipiksi vihanneksille, leivän päälle, salaattiin tai vaikka pastaan sekoitettuna. Sama pätee salsaan. Vielä sen lisäksi, että hummus sopii lähes jokaiseen ruokalajiin, se on myös supernopeaa ja helppoa valmistaa.

 Hummusta voi myös valmistaa kerralla ison satsin,
mikä tekee siitä hyvä tarjottavan illanistujaisiin tai tyttöjen(ja poikien..)iltoihin.


Eri mauilla kikkailua suosittelen myös kovasti - peruspohjareseptiä voi maustaa lähes miten vaan. Esimerkiksi ihanan vihreää hummusta saat sekoittamalla hummukseen herneitä, 
tulista hummusta chiliä lisäämällä jne.

Peruspohjareseptin aineosat: esikypsennettyjä kikherneitä, oliiviöljyä, sitruunamehua, vähän vettä ja ripaus suolaa. Sekaan voi lisätä myös tahinia, valkosipulia ja juustokuminaa.

Nyt kuitenkin resepti kaverini loihtimaan tajunnanräjäyttävään hummukseen ja salsaan.


Aurinkokuivattutomaatti-hummus (purkillinen)

noin 500 g esikypsennettyjä kikherneitä
puolikkaan sitruunan mehu
noin 1 tl Kalaharin suolaa
*oliiviöljyä 

10 kpl yrttiöljyssä marinoituja aurinkokuivattuja tomaatteja
1 rkl paprikajauhetta
1-2 tl chilijauhetta
1 tl valkosipulijauhetta tai 1 valkosipulinkynsi

*Kaverini käytti hummuksen tekoon rypsiöljyä, joka on miedomman makuista. Voit käyttää hummuksen tekoon haluamaasi öljyä. Itse suosin ektraneitsytoliiviöljyä.

- Sekoita ensimmäiset neljä ainesta tasaiseksi tahnaksi. Lisää öljyä sen verran, että koostumuksesta tulee sileää. Voit käyttää sekoittamiseen joko sauva- tai tehosekoitinta. 

- Lisää loput neljä ainetta joukkoon ja soseuta tasaiseksi.
 Maista. Lisää tarvittaessa jotain.


Sa-sa-salsa (pieni purkillinen)

4 kypsää tomaatteja
2 punaista paprikaa
1 sipuli
2 punaista chiliä
*2 rkl oliiviöljyä
*½-1 dl vettä
1 rkl kookossokeria
ripaus Kalaharin suolaa
pieni loraus etikkaa

*Voit käyttää salsaan haluamaasi öljyä. Itse suosin ekstraneitsytoliiviöljyä.
 Veden määrää kannattaa lisätä vähitellen, kunnes saat salsan koostumuksesta sopivan.

- Halkaise tomaatit, paprikat ja kuorittu sipuli.
Laita ne ja kokonaiset chilit uunipellille ja uuniin 225 asteeseen.
Paahda vihanneksia, kunnes chilit ovat selvästi tummuneet ja sipuli paahtunut.

- Anna vihannesten jäähtyä hiukan. Riivi chileistä siemeniä pois. 
Muutama siemen voi jäädä - varaudu kuitenkin tällöin tulisempaan lopputulokseen!

- Nosta kaikki ainekset kulhoon, lisää öljy. Soseuta vähän sauvasekoittimella, jätä suutuntumaa.
 Lisää vettä vähitellen ja mausta kookossokerilla, suolalla ja etikalla.
Sekoittele lusikalla mausteet sekaan.

- Maista. Kun olet tyytyväinen seokseen, laita se jääkaappiin maustumaan ja viilenemään.

 - Nauti salsa vaikka juuressipsien kanssa!


"Food for the body is not enough. There must be food for the soul."
  - Dorothy Day

Rakkaudella, Elli

2 kommenttia:

  1. Löysin sun blogin Instagramin kautta ja jään seuraamaan! Tosi kivoja ruokavinkkejä ja inspiraatiota! :)

    http://weerabettina.blogspot.fi

    VastaaPoista