tiistai 10. helmikuuta 2015

Energiaa nostattava raakaproteiinipatukka

Aina ennen ostin raakapatukat ja muut välipalat valmiina kaupasta,
 mutta nykyään valmistan patukat lähes aina itse. 

Oma tekemissä patukoissa voi helposti käyttää juuri haluamiaan ainesosia ja säädellä maut juuri omiin makumieltymyksiin sopivaksi. Lisäksi omatekemiä patukoita saa pienellä rahalla paljon. 
Raakapatukoiden valmistamiseenkaan ei mene kauaa - itselläni yleensä vain puolisen tuntia.


Mites te, ostatteko patukat valmiina kaupasta vai vaivaudutteko kenties tekemään itse?



Raakavegaaniset proteiinipatukat sopivat täydellisesti syötäväksi postworkouttina tai ihan vaan välipalana. Parasta näissä patukoissa on (tietenkin maun lisäksi) se, että ne eivät sisällä yhden yhtä keinotekoista ainesosaa ja siksi keho pystyy hyödyntämään patukoista saatavan energian ja ravintoaineet optimaalisella tavalla.

Toinen kelpo vaihtoehto postworkoutiksi on riisi- tai hamppuproteiinista
 valmistettu smoothie tai sitten ihan vaan perinteinen proteiinisheikki.


Patukat valmistuvat tosiaan nopeasti, joten tekemiseen ei tarvitse varata paljon aikaa. 
Mikäli haluat energiatihemmän patukan, suosittelen lisäämän patukkamassaan myös gluteenittomia kaurahiutaleita. Tällöin kuitenkin on lisättävä myös taatelimäärää.
 Voit käyttää proteiinijauhetta enemmänkin, mitä itse reseptissä sanotaan,
 niin saat makrot itselle sopiviksi.

Patukkoihin sopii hyvin myös mausteeksi esim.piparminttu-uutteen sijasta vanilja- tai appelsiiniuute ja patukkoihin voi myös lisätä muiksi mausteiksi esim.kardemummaa tai kanelia.

Itse tykkään jättää patukkamassaan purutuntumaa, joten blendaan seosta vain sen verran,
 että massa pysyy kasassa, ja siitä pystyy muotoilemaan patukoita. Patukoita voi (ja kannattaakin) valmistaa enemmän kerralla, koska niitä voi helposti säilyttää pakastimessa ja jääkapissakin patukat säilyy ilmatiiviissä rasiassa pitkähkönkin ajan.


Rouheinen minttusuklaapatukka (noin 3 patukkaa)

2 dl cashewpähkinöitä
noin 1 ½ dl tuoretaateleita
iso kourallinen kaakaonibsejä
2 rkl raakakaakaojauhetta
noin ½ tl piparminttu-uutetta
1-2 rkl vaniljaista täysjyväriisiproteiinijauhetta

- Heitä kaikki ainekset blenderiin ja blendaa, kunnes massasta voi pyörittää pallon
 - jätä kuitenkin halutessasi patukat rouheiseksi.
 Lisää tuoretaateleita seokseen pikkuhiljaa, mikäli seos ei pysy kasassa.

- Taputtele seos kelmutettuun pieneen vuokaan ja laita jääkaappiin tekeytymään.
 Mikäli haluat patukat nopeammin valmiiksi, laita ne hetkeksi pakkaseen.
 Leikkaa patukat sen jälkeen annospaloiksi ja kelmuta halutessasi eväspatukoiksi.


Rouheinen kinuskipatukka (noin 3 patukkaa)

2 dl pekaanipähkinöitä
noin 1 ½ dl tuoretaateleita
1 tl lucuma- ja maca-jauhetta
1-2 rkl vaniljaista täysjyväriisiproteiinijauhetta

lisäksi: pieni kourallinen kuorellisia manteleita rouhittuna

Heitä kaikki ainekset blenderiin ja blendaa, kunnes massasta voi pyörittää pallon
 - jätä kuitenkin halutessasi patukat rouheiseksi.
 Lisää tuoretaateleita seokseen pikkuhiljaa, mikäli seos ei pysy kasassa.

- Sekoita lusikalla sekaan karkeasti rouhittuja manteleita.
 Taputtele seos kelmutettuun pieneen vuokaan ja laita jääkaappiin tekeytymään.
 Mikäli haluat patukat nopeammin valmiiksi, laita ne hetkeksi pakkaseen. 
Leikkaa patukat sen jälkeen annospaloiksi ja kelmuta halutessasi eväspatukoiksi.


"Health starts with attitude."

Rakkaudella, Elli





4 kommenttia:

  1. Näyttää ja kuulostaa tosi hyviltä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!☺️🙏 Noi on kyllä aikamoisia herkkuja!😄👌

      Poista
  2. Kirjotit että saa pienellä rahalla paljon nii eikö noi ainekset oo aikasen kalliita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Verrattuna siihen, että ostaisi valmiita patukoita kaupasta, niin kyllä, tulee paljon halvemmaksi ☺️ lisäksi, jos ostaa pussin raakakaakaojauhetta, kestää siitä useammaksi kerraksi 😄

      Poista