lauantai 14. helmikuuta 2015

Samettinen minttujälkkäri

Kesällä Tallinnassa nauttimani taivaallisen makuinen Vegan Restoran V:n minttujälkkäri ei ole pyyhkiytynyt mielestäni. Lupailin jo silloin, että vielä joku päivä teen oman version kyseisestä herkusta. Teidän onnekseni se aika on nyt tullut, kauan siinä kesti, hehee.

Vegan Restoran V:n taivaallinen minttujälkkäri
En oikein osannut päättää, pitäisikö tätä jälkkäriä kutsua minttumousseksi vai pikemminkin minttuvanukkaaksi, sillä koostumus on jotain siltä väliltä. Siksi ristinkin herkun vain yksinkertaisesti minttujälkkäriksi - jälkkäri se nimittäin ainakin on.

Kun sain jälkkärissä kaikki maut kohdalleen, yllätyin itsekin, kuinka lähellä ne olivat
  Vegan Restoran V:ssä syömäni jälkkärin makuja.

 Oikeastaan jälkkärit on lähes identtisiä
 - onneksi, koska nyt pääsen nauttimaan herkusta myös Suomen maaperällä.


Jälkkärinä tää herkku on ihanan kepeä ja raikas, ja siksi täydellinen tapa lopettaa ateria.
 Jos haluat vielä tehdä astetta fiinimmän version, niin suosittelen laittamaan minttumassan pursotinpussiin, ja pursuttamaan sen tarjoiluastioihin.

Parasta tässä reseptissä on myös sen yksinkertaisuus ja nopea valmistus. Eniten aikaa menee cashewpähkinöiden liottamiseen, mikä sekään ei tosin vie kuin hetken. Liottamisen voi myös tehdä vaikka päivää ennen, jolloin jälkkäri valmistuu sekunnin murto-osassa. Okei, ei ehkä ihan.

Käytin reseptiin sekä tuoretta minttua että piparminttu-uutetta. Toisella testikerralla käytin vain piparminttu-uutetta ja lopputulos oli sama. Voit siis käyttää halutessasi vain jompaakumpaa. Itse käytän kokkailuissa Steenbergin luomu uutteita, joita saa ainakin Ruohonjuuresta.


Samettinen minttujälkkäri (1:lle)

*½ dl cashewpähkinöitä
noin ½ dl kookosmaitoa
1 kypsä avokado
½ pienestä banaanista
1 kukkurallinen tl tocoa
1 rkl agave-siirappia
loraus sitruunamehua
kourallinen tuoretta minttua
noin 5 tippaa piparminttu-uutetta
ripaus Kalaharin suolaa

taatelisydän:
2 tuoretaatelia
noin 1-3 rkl vettä, manteli- tai kookosmaitoa

lisäksi: mansikoita ja ripaus kookossokeria

*Liota cashewpähkinöitä ainakin tunti ennen valmistusta.

- Valmista ensin taatelisose muussaamalla tuoretaatelit haarukalla pienen määrän kanssa nestettä. Lisää nestettä vain sen verran, että taatelit muodostavat sopivan paksuisen soseen. Soseen kuuluisi pysyä hyvin kasassa. Voir valmistaa soseen myös blenderillä tai sauvasekoittimella.

- Huuhtele liotetut cashewpähkinät ja heitä kaikki ainekset, lukuunottamatta tuoretta minttua, blenderiin. Blendaa tasaiseksi ja lisää tuore minttu. Blendaa vielä seosta niin kauan, kunnes siitä tulee silkkisen sileää eikä mintun palasia näy. Maista.


- Mikäli haluat fiinimmän jälkiruoan, siirrä minttumassa pursotinpussiin. Laita noin puolet minttumassasta tarjoiluastiaan. Sen jälkeen tee keskelle kolo, johon laitat taatelisoseen. Laita loppu minttumassa taatelisoseen päälle peitoksi. Laita vielä jääkaappiin hetkeksi viilenemään, mikäli et käyttänyt jääkaappikylmiä ainesosia.

- Koristele jälkkäri mansikan palasilla ja ripottele päälle kookossokeria.


"There's always room for dessert."

Rakkaudella, Elli





4 kommenttia: