lauantai 4. heinäkuuta 2015

Say cheese, mac and cheese

Muistan, kuinka odotin aina innolla pienenä äitin makaronilaatikko -valmistuspäivää. 
Olin nimittäin tottunut aina saamaan siskon kanssa pienet kulholliset makaronia
 juustoraasteen kanssa, ennen kuin laatikko meni uuniin. 
Olin aina sitä mieltä, että sörsseli oli parempaa kuin itse laatikko.

Ihana muistella, kuinka ruoka valmistettiin meillä lähestulkoon aina alusta-loppuun asti itse: jääkaapissa oli harvoin Saarioisten valmismakaronilaatikoita, vaan oikeasti äitin laittamaa ruokaa. 


Tälläkertaa perinteisestä makaronilaatikosta jalostui keittiössä enemmän jenkkimäinen versio: kunnon juustokastike pastan kanssa, vain makaroni puuttui sen ollessa kaapista loppu. 

Sanoisinko, että lohturuokaa parhaimmillaan. 

Valmistin pastaa ei-mitatun määrän, ja kastikkeeseen nähden pastaa oli aika naftisti.
 Suosittelen siis valmistamaan pastaa oikeasti aika paljon. Kastikkeen sekaan voi sekotella
 mun tapaan aurinkokuivattua tomaattia, mutta myös esimerkiksi pavut sopivat mainiosti.

Itse ajattelin tulevalla viikolla kokeilla kastiketta gluteenittoman makaronin, 
kuullotetun sipulin, härkäpapurouheen ja aurinkokuivattujen tomaattien kanssa, ja laittaa herkkuseoksen uuniin. Ohje makaronilaatikkoon tulossa siis pian, stay tuned!

Uskoisin myös, että tämä herkullinen juustokastike
 sopisi myös täydellisesti risoton pariksi, vink vink.


Herkullinen juustokastike (ainakin 4:lle)

5 dl sokeroimatonta mantelimaitoa

2 tl valkosipulijauhetta ja kurkumaa
1 tl dijon-sinappia ja chilijauhetta
noin 1 tl Kalaharin suolaa

3 kukkurallista rkl gluteenitonta jauhoa, itse käytin kaurajauhoa
1 dl ravintohiivaa eli oluthiivahiutaleita

halutessa sekaan: aurinkokuivattuja tomaatinpalasia

lisäksi: gluteenitonta makaronia tai pastaa

- Laita pasta keittymään. Kuumenna mantelimaito lähes kiehuvaksi pannulla,
 Laita hella pienemmälle. Lisää mausteet ja sekoita. Lisää seuraavaksi jauhot ja sekoita hyvin.

- Lisää oluthiivahiutaleet, sekoittele kastiketta, varo maidon pohjaan palamista. 
Maista, lisää tarvittaessa mausteita. Lisää sekaan halutessasi aurinkokuivattuja tomaatteja.
 Sekoita valmiit makaronit kastikkeen joukkoon ja nauti.

Tasty Cheeseless Sauce (at least for 4 persons)

5 dl unsweetened almond milk

2 tsp garlic powder and turmeric
1 tsp dijon mustard and chili powder
about 1 tsp Himalayan salt

3-4 tbsp gluten-free flour, I used oatmeal
1 dl nutritional yeast

In addition: sundried tomatoes, gluten-free macaroni or pasta

- Cook the pasta. Heat almond milk in a pan. Add the spices and stir.
Next, add the flour and mix well.

- Add nutritional yeast and stir well. Taste, add seasoning if necessary.
Sprinkle some sundried tomatoes to the mixture. Stir in pasta and enjoy.


"Take me to Italy."

Rakkaudella, Elli

2 kommenttia:

  1. Ostin ihan vaan sun innoittamana (oon aikaisemminki huomannu resepteissäsi tota ravintohiivaa käytössä) ravintohiivaa ja aijon kokeilla nyt jonkin aikaa tästä eteenpäin kokonaan ilman juustoa, käytän siis ruoanlaitossa vaan juuri nutritional yeastia :-) kiitos kun huomaamatta ohjaat blogillasi myös lukijoita terveellisempiin ja ympäristöystävällisempiin valintoihin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vitsi, ihan huippua! Kiitos, kiitos, kiitos. Tää on just yks syy siihen, miks mä ylipäätään teen tätä.<3

      Poista