sunnuntai 9. elokuuta 2015

Loppukesän täyteläinen kantarellikastike


Joka vuosi yllätyn aina uudestaan siitä, kuinka ihmeellinen luonto onkaan.
 Joka kesä metsä täyttyy tuoreista makeista marjoista -  mustikoista, vadelmista, metsämansikoista ja monista muista. Loppukesästä marjojen seasta voi erottaa myös ykkösluokan luomusieniä, 
metsän omia erikoisuuksia - omina ykkösherkkuinani erityisesti
 kauniin kellertävän kultaiset kanttarellit ja tatit.

Tänäkin kesänä luonto on päässyt yllättämään mut entistä runsaammalla tarjonnalla,
 ja keittiössä raaka-aineina on loistanut metsän omat antimet, niin raakaherkuissa kuin kypsennetyissäkin ruoissa tai ihan vaan sellaisenaan suoraan kulhosta nautittuna. 

Välillä huomaan huokailevani sitä, kuinka kesä voisi jatkua aina: onneksi osan kesästä voi säilöä kuivattuna tai pakastettuna ja herkutella sitten pimeämpinä vuodenaikoina.


Nyt kuitenkin vielä kun kesää on jäljellä, niin haluan jakaa reseptin ihanaan perinnekesäherkkuun: kanttarellikastikkeeseen. Tämä herkkuruoka valmistuu käden käänteessä
 niin arkena kuin viikonloppunakin. Täyteläisen kanttarellikastikkeen pariksi käy niin pasta kuin uudet perunatkin - perinteisemmän annoksen saat toki taiottua uusista perunoista. 
Mikäli kaipaat annokseen ruokaisuutta, valmista kastikkeen pariksi meheviä punajuuripihvejä. 




Kantarellikastike

pari litraa kanttarelleja
1-2 keltasipulia
*1 prk kookoskermaa
noin 2 tl Maizenaa
mustapippuria
ripaus Kalaharin suolaa

halutessasi: ruohosipulia ja kevätsipulia
lisäksi: keitettyjä uusia perunoita, punajuuripihvejä

*Kookoskerman voit korvata myös esimerkiksi täysrasvaisella kookosmaidolla.


- Pilko sipulit ja kanttarellit. Kuullota pannulla öljytilkassa.

- Mausta mustapippurilla ja suolalla. Kaada kookosmaito sieni-sipuliseoksen päälle
ja lisää Maizenaa. Anna tekeytyä sen aikaa, kunnes perunat ovat kypsiä. 
Lisää tässä vaiheessa halutessasi kastikkeen sekaan hienonnettua kevät- ja ruohosipulia. Maista.
Koristele valmis annos ruohosipulilla.


Creamy Chanterelle Sauce

about 2 liters chanterelles
1-2 onions
*1 can coconut cream
about 2 tsp of Maizena
black pepper
some Kalahari salt

In addition: cooked new potatoes and beetroot patties, spring onion and chives.

*You can substitute the coconut cream with full-fat coconut milk, for example.


- Chop the onions and chanterelles. Saute in a pan with some oil.

- Season the mixture with black pepper and salt. 
Pour the coconut milk to the mushroom-onion mixture and add also Maizena. Taste.
Stir and serve with cooked potatoes and beetroot patties, and decorate with chives and spring onion.


"Sun is shining and so are you."

Rakkaudella, Elli

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti