Huomenna on jouluaatto - ei kyllä yhtään tunnu siltä.
Viime päivinä on pyrytellyt paljon lunta ja ihanaa saada vihdoinkin valkoinen joulu.
Valkoinen maa tuo myös mukanaan aikamoisen kontrastin pimeisiin aamuihin ja iltoihin.
Monet on kysellyt multa, että mitä aion syödä jouluna ja pahoittelut siitä, että postaus aiheesta tulee päivää ennen h-hetkeä. Tänä vuonna inspiraatio joulukokkailujen suhteen alkoi tosiaan vähän myöhään ja keskittyi lähinnä joulun makeisiin herkkuihin.
En ehtinyt tarpeeksi kikkailla suolaisten reseptien kanssa ja siksi lähes kaikki
joulupöydän ruoat on loihdittu muiden resepteistä - varma valinta näin viime tinkaan.
Joulupöytään aion tehdä ihanasta Chocochili -blogista punajuuripyöryköitä kvinoa-porkkanalaatikon kanssa. Sen lisäksi aion valmistaa jonkin herkullisen vihersalaatin, Waldorfin salaattia ja perunoita lisukkeeksi. Salaatin sekaan ajattelin laittaa kirsikkatomaatteja, pinjansiemeniä, kurkkua, salaattisekoitusta ja cantalopea. Jälkkäriksi ehkä muutama pala karamellitäytteisiä raakasuklaakonvehteja. Mikäli Waldorfin salaatti onnistuu, niin resepti tulee blogin puolelle!
Joulupäivänä olen menossa iskälle ja ajattelin tehdä siellä punajuuri-savutofusalaattia ja ihanan nauravaisen Maria Lönnqvistin Balilaista raakasuklaakakkua.
Sunnuntaina valmistin taatelijäätelöä, josta tulikin oikea menestys. Ihanan makea taateli yhdistettynä kookokseen takasi silkkisen sileän ja hauskan erilaisen lopputuloksen. Jäätelö oli tosi helppo ja nopea tehdä, eikä tekemiseen tarvitse jäätelökonetta. Uskoisin silti, että jäätelökoneella jätski on vielä vaivattomampaa tehdä.
Taatelijätskin pariksi valmistin myös kauraisia taateli-banaanikeksejä kaakaonibseillä. Taikina on mielestäni aina paras osa tekemistä ja tässäkin tapauksessa keksitaikina osoittautui melkein paremmiksi kuin itse keksit.
Voit myös olla laittamatta taatelijätskiä pakkaseen, jolloin saat ihanaa taatelikermavaahtoa. Kookoskerma on täydellinen (ja vegaaninen) vaihtoehto peruskermavaahdoille ja suosittelen ehdottomasti kokeilemaan.
Mikäli haluaa peruskermavaahtoa taatelikermavaahdon sijaan, voi käyttää makeutukseen kookossokeria tai steviaa ja värjätä kermavaahdon vaikka mansikoilla vaaleanpunaiseksi.
Kookoskermavaahto on hyvää sellaisenaan, siitä voi valmistaa jädeä reseptin tapaan tai kuorruttaa kermalla vaikka kakun tai leivokset. Aion ehdottomasti jatkaa reseptien tekemistä kookoskermaa käyttäen!
Taatelikookosjätski (noin 4:lle)
10 tuoretaatelia
reilu ½ dl vettä
250 ml kookoskermaa
1/4 banaani
päälle: pähkinöitä, kaakaonibsejä, mulpereita, kookoshiutaleita..
- Soseuta taatelit ja vesi joko haarukkaa apuna käyttäen, sauvasekoittimella tai blenderissä.
Lisää vettä sen verran, että taatelisoseesta tulee melko paksua, mutta kuitenkin helposti sekoittuvaa.
- Muussaa myös banaani hienoksi.
- Vatkaa kookoskerma vaahdoksi. Sekoita taatelisose ja muussattu banaani varovasti sekaan lusikalla.
- Maista. Lisää tarvittaessa jotain. Kaada seos pakkasen kestävään astiaan, laita astiaan kansi ja tyrkkää pakkaseen. Sekoita seosta noin 15 minuutin välein noin tunnin verran.
-Nauti.
*Mikäli jätskiä jää, voit säilyttää sen pakkasessa ja ottaa sulamaan
hyvissä ajoin ennen herkutteluhetkeä.
Kauraiset taateli-banaanikeksit (noin 8 kpl)
1 ½ banaani
4 tuoretaatelia
2 rkl maitoa
1 dl kaurahiutaleita
½ dl kaurajauhoa
1 tl leivinjauhetta
lisäksi: kaakaonibsejä, pähkinöitä tms.
- Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
- Muussaa taatelit haarukalla mantelimaidon kanssa soseeksi. Muussaa banaani.
Mittaa kaikki ainekset kulhoon ja soseuta melko tasaiseksi taikinaksi
- Päällystä pelti leivinpaperilla ja nostele taikinasta pieniä keksejä pellille. Upota kekseihin kaakaonibsejä, pähkinöitä tms. Laita uuniin noin 10 minuutiksi.
"It's beginning to look a lot like Christmas."
Rakkaudella, Elli
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti