lauantai 10. lokakuuta 2015

Cinnamon Caramel Swirls

Korvapuustit, bostonpulla, Gifflarit, raakakorvapuustipallot, kanelipullasmoothiet, kaneli-kardemummaletut.. Kaneli ja kardemumma oikeastaan ihan missä vain herkussa. Toimii.

Liitän kaneli-kardemumma-makuparin vahvasti lapsuuteeni - niin kuin varmaan suurin osa suomalaisista. Se tunne, kun tulee kotiin, jossa tuoksuu äidin tekemä vastaleivottu pulla.
 Se tunne, kun kävelee keittiöön ja kurkkaa liinan alle, jonka alta paljastuu kauniita, herkullisen huumaavia herkkuja. Se tunne, kun puraisee palasen rakkaudella leivotusta lämpimästä puustista. 

Korvapuustit, ehkä parhaita herkkuja ikinä. 


Pienenä korvapuustien jälkeen kovana kakkosena tuli kaupasta ostetut Gifflar kanelikierteet, 
joita nämäkin omakätösin tekemäni kanelikierteet muistuttavat. Kanelirulla, josta reunat
 syödään ensin ja josta vikaksi palaksi säästetään pullan paras osuus - keskusta. 

Tekemäni kanelikierteet voi valmistaa perinteisempään tapaan myös korvapuusteiksi.
 Kierteiden pariksi sopii täydellisesti taatelisoosi, joka valmistuu helposti kierteiden 
taatelisoseesta lisäämällä soseeseen pari lorausta mantelimaitoa. Kierteiden kanssa
 käy mainiosti myös esimerkiksi simppeli cashewpähkinöistä miksattu vanilja-kastike 
(casheweita, aito vaniljaa/vaniljauutetta, pari tuoretaatelia, ripaus suolaa, 
tarvittaessa loraus mantelimaitoa). Kastikkeen lisäksi heitin kierteiden päälle vielä
 cashewmurua tuomaan purutuntumaa, ja tatadaa, täydellinen teehetki oli valmis.

Ihania ja rakkaudentäyteisiä pullantekohetkiä ja lauantaita!


Kaneli-karamellikierteet (noin 8 kpl)

2 ½ dl mantelimaitoa
1 pussi kuivahiivaa

*noin 3/4 dl kookossokeria
½ kypsä banaani
1-2 rkl kookosöljyä
noin 1 tl kardemummaa
runsaasti kanelia
pari ripausta Kalaharin suolaa

noin 2 dl mantelijauhoa
noin 7 dl gluteenitonta kaurajauhoa

taatelisose:

3 dl tuoretaateleita
noin 1 dl mantelimaitoa
1-2 tl kardemummaa
runsaasti kanelia
ripaus Kalaharin suolaa

lisäksi: taatelikastiketta (taatelisosetta & pari lorausta mantelimaitoa)
cashewmurua ja lasillinen mantelimaitoa

*Voit käyttää kookossokerin tilalla myös valitsemaasi makeutusta. 
Esimerkiksi taatelisiirappi (100% taatelia) ja vaahterasiirappi sopisi loistavasti
 kookossokerin tilalle. Voit myös käyttää enemmän banaania kookossokerin sijasta,
 mutta tällöin banaanin maku tulee kierteissä astetta vahvemmin esille.

- Lämmitä mantelimaito vähän kädenlämpöistä lämpöisemmäksi. 
Kaada lämmin maito kulhoon ja sekoita hiiva joukkoon.

- Lisää seokseen sokeri, muussattu banaanin puolikas, öljy ja mausteet. 
Lisää joukkoon osa jauhoista, sekoita. Maista.Vaivaa seos taikinaksi käsillä, 
lisää seokseen jauhoja vähän kerrallaan, kunnes taikina irtoaa käsistä 
ja on helposti käsiteltävää, mutta kuitenkin kuohkeaa ja pehmeää. Laita liinan alle kohoamaan.

- Tee taatelisose blendaamalla kaikki ainesosat yhteen, maista.

- Kun taikina on kohonnut suurinpiirtein kaksinkertaiseksi, kaulitse taikina levyksi
 jauhotetulla pöydällä. Levitä taatelisose levyn päälle ja rullaa levy.
 Jätä halutessa taatelisosetta vähän taatelikastikkeen tekoa varten.  
Leikkaa noin 8 osaan ja laita kevyesti kookosöljyllä voideltuun uunivuokaan kohoamaan.

- Laita kanelikierteet 175 asteiseen uuniin noin puoleksi tunniksi
Nauti lämpimät kierteet taatelikastikkeen, cashewmurun ja mantelimaitolasillisen kanssa.


Cinnamon Caramel Swirls (about 8)

2 ½ dl almond milk
11 g dry yeast

*about 3/4 dl coconut sugar
½ ripe banana
1-2 tbsp coconut oil
about 1 tsp cardamom
plenty of cinnamon
some Kalahari salt

about 2 dl almond flour
about 7 dl gluten-free oat flour

date mash:

3 dl dates
about 1 dl almond milk
1-2 tsp cardamom
plenty of cinnamon
a pinch of Kalahari salt

In addition: date sauce (date mash & some almond milk)
cashew crumble and a glass of almond milk

*Instead of coconut sugar, you can use a sweetener of your choice.
 For example, date syrup (100% dates) and maple syrup would be delicious.
 You can also use more banana mash, but then the banana flavor will taste stronger in the swirls.

- Heat the almond milk a little bit warmer than lukewarm temperature. 
Pour the warm milk into a bowl and mix with the yeast.

- Add sugar, mashed banana, oil and spices into the mixture. 
Add the almond flour and about 5 dl of the oat flour. Stir and taste. 

- Knead the mixture into a soft and fluffy dough by 
adding some (about 2 dl) oat flour into the mixture little by little. 
The mixture should be easy to handle eventually. Let the dough rise for about 20 minutes.

- Make the date mash by blending all the ingredients listed above together. Taste.

- When the dough has risen, roll the dough on a floured board. Spread the date mash
 on top of the dough and roll. Leave some date mash for the date sauce. Cut the roll
 into 8 pieces and place in a baking tray lightly greased with coconut oil to rise.

- Put the swirls into 175 degree oven for about half an hour. 
Enjoy the warm swirls with date sauce, cashew crumble and a glass of almond milk. 


"Cinnamon and cardamom, no more words needed."

Rakkaudella, Elli


4 kommenttia:

  1. Apua...Now i know what heaven looks like <3___<3 mä voin jo maistaa noi suussani, ei muuta kuin oitis testiin!

    -Sara

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!!<3 Noi oli kyllä sairaan hyvän makusia!

      Poista
  2. Wow, aivan sairaan ihana blogi sulla! <3 Niin nätti ja niin ihania reseptejä, just tällaista blogia oon ettiny :)
    - Uusi lukija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!!<3 Ihana kuulla ja tervetuloa!!

      Poista