sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Elämäni paras pizza

Äärettömän ihana, upea ja samalla myös outo viikko kohtapuoliin takana. 
Maanantaina catering-tilaisuuden houstaamista Kierrätyskeskukselle, keskiviikkona rentoilua ja laatuajan viettämistä rakkaan Lauran kanssa ja perjantaina GreenStreetin 3-vuotispirskeet Ruplassa. 

Outo viikko, miksikö? Siinä mielin, että olen osannut vihdoin hidastaa. 
Ottaa aikaa itselleni kaiken kiireen keskellä. Joogata, viettää syksyistä pizzailtaa
 keskellä viikkoa kynttilöiden valossa, venytellä ja nukkua kunnon pitkiä yöunia. 
Ja voin vaan sanoa, kuinka älyttömän hyvä ja vapautunut olo nyt on. 


Ja tän viikon kruunaava ruoka on ehdottomasti ollut Lauran kanssa
 kokkailtu, valehtelematta, elämäni tähän mennessä paras nauttimani pizza. 
Pizzan oon yleisesti assosioinu niihin Saarioisin e-koodipizzoihin,
iskän sanoin koirapizzoihin, mutta nyt mun käsitys pizzasta on saanut ihan uuden merkityksen. 

Pizza voikin olla ravitsevaa, superduper hyvää ja vieläpä kaiken kukkuraks terveellistäkin.

  Win-win. 

Itse tehty pohja, haudutettu tomaattikastike ja herkkutäytteet, mm-m.
 Pizzassa oli ihanan pehmeä, mutta samalla vähän rapsakka gluteenittomaan kauraan
 ja tattariin tehty pohja, yrttistä pitkään haudutettua tomaattikastiketta, herkkusieniä, punasipulia, aurinkokuivattua tomaattia, kirsikkatomaattia, kevyesti paahdettuja suolattuja casheweita, rucolaa ja basilikaa, päällä tahinia. Tulee nälkä jo muistellessa..

Pizzan täytteiksi sopisi loistavasti myös esimerkiksi savutofu, avokado, siemeniä, tahinin tilalla pizzan päällä maapähkinävoita, hawai pizzan rakastajille ananas tofun parina
 - pizzan teossa, niin kun kyllä kaikissa muissakin makuyhdistelmissä, vaan mielikuvitus on rajana! 
Pohjaan voi loistavasti käyttää myös muita jauhoja samoissa suhteissa kauran ja tattarin sijasta.


Elämäni paras pizza (1 iso pizza)

pohja:

2 ½ dl vettä tai sokeroimatonta mantelimaitoa
1 ps kuivahiivaa
2,5 dl tattarijauhoa
2,5 dl gluteenitonta kaurajauhoa
3 rkl psylliumia
Kalaharin suolaa
pienen pieni loraus vaahterasiirappia
noin pari rkl oliiviöljyä

- Lämmitä vesi hieman kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon hiiva,
suola ja vaahterasiirappi. Sekoita muut ainekset joukkoon ja vaivaa taikinaksi.

- Levitä leivinpaperille lastalla, lisää öljyä kevyesti taikinan päälle,
niin levyä on helpompi käsitellä. Painele pizzalle reunat ja jätä kohoamaan.

tomaattikastike:

1 keltasipuli
1 prk tomaattisosetta
1 pieni prk tomaattipyrettä
*provence mix -yrttiseosta 
savupaprikajauhetta
valkosipulijauhetta
Kalaharin suolaa ja mustapippuria

*Voit käyttää provencen sijasta esimerkiksi kuivattua basilikaa, timjamia..

- Kuullota sipuli kevyesti öljyssä, lisää muut ainekset.
Anna hautua kannen alla puolisen tuntia.

täytteiksi:

1 punasipuli
1 pkt herkkusieniä
aurinkokuivattua tomaattia paloina

paahdettuja ja suolattuja casheweita
kirsikkatomaattisiivuja

rucolaa, basilikaa, tahinia

- Kun tomaattikastike on hautunut, levitä se tasaisesti pizzapohjan päälle.
 Lisää punasipuli- ja herkkusieniviipaleet sekä aurinkokuivatut tomaatit pizzalle.

- Laita 250 asteiseen uuniin noin kymmeniksi minuutiksi ja lisää 10 minuutin jälkeen 
pizzan päälle cashewit ja kirsikkatomaattisiivut. Anna olla uunissa vielä noin 5 minuuttia. 

- Lisää valmiin pizzan päälle tuoretta rucolaa, basilikaa
 ja kruunaa herkku tahinilla tai jollain muulla tahnalla. Nauti rakkaiden kanssa.


The Best Pizza (1 big pizza)

base:

2 ½ dl water or unsweetened almond milk
11 g dry yeast
2 ½ dl buckwheat flour
2 ½ dl gluten free oat flour
3 tbsp psyllium
Kalahari salt
just a little maple syrup
about 2 tbsp olive oil

- Heat up the water to lukewarm. Stir in yeast, salt and maple syrup. 
Mix the other ingredients to the mixture and knead into a dough. 

- Spread on a baking sheet with a spatula, add some olive oil lightly over the dough
 - then your dough is easier to handle. Set aside to rise. 

tomato sauce:

1 onion
1 can tomato puree
1 can tomato paste
*provence herb mixture
smoked paprika
garlic powder
Kalahari salt
black pepper

*You can use dried basil or thyme instead of provence mix for example.

- Fry the onion lightly with oil, add the other ingredients.
 Allow to simmer below the lid about half an hour.

fillings:

1 red onion
1 package champignons
sun-dried tomatoes

roasted and salted cashews 
cherry tomato slices

arugula, basil, tahini

- When the tomato sauce is ready, spread it evenly over the base. 
Add red onion, sliced mushrooms and sun-dried tomatoes over the tomato sauce.

- Put the pizza to pre-heated, 250 degree, oven for about ten minutes and after the 10 minutes,
 add cashews and cherry tomatoes on top of the pizza. Put into oven for about 5 minutes.

- When the pizza is ready, decorate it with arugula, basil and tahini. Enjoy with loved ones.


"If you love someone, the greatest gift you can give them is your presence." -Thich Nhat Hanh

Rakkaudella, Elli



4 kommenttia:

  1. Hei etkös sä käynyt lukiota? Lopetitko kesken vai osaatko ottaa vaan kouluelämän rennosti? :D Mun laskujen mukaan sulla pitäisi olla abivuosi meneillään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Sun laskut pitää tosiaan paikkaansa, eli nyt on meneillään abivuos. Tein aika paljon kursseja jo 1&2 vuosien aikana, joten nyt ei enää paljoo tarvii istua paikan päällä. Tällä hetkellä mulla on esim. Maanantai ja torstai vapaata. Jos kelaa aikaa taaksepäin, niin oon kyllä oppinut ottamaan aika rennosti koulujen suhteen ja luottamaan omaan osaamiseen. Voisin itseasiassa kirjottaa tästä stressittömyydestä tänne bloginkin puolelle tässä joku päivä!:)

      Poista
  2. Näyttää tosi herkulliselta ja kuitenki ihanan simppeliä:) Taitaa mennä tämänki kokeiluun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja sitä toi tosiaan oli - helppoa ja herkullista! Kerro sitten, mitä pidit :)

      Poista