keskiviikko 27. elokuuta 2014

Apple Pie -aamupalapatukka

                                Ilma on muuttunut parissa viikossa nopeasti syksyiseksi.
           Suurin osa viikonpäivistä on sateisia ja myrskyjä riittää - se ei kuitenkaan haittaa menoa.

                  Vaikka olenkin kesäihminen, niin pakko myöntää, että rakastan syksyäkin.
                Syksyllä myrskyn ravistellessa puita ulkona, on ihanaa käpertyä omaan kotiin,
                         polttaa kynttilöitä, juoda teetä urakalla ja lukea kirjaa viltin alla.

                             Pikkuhiljaa kauppaan alkaa myös ilmestyä suomalaisia omenoita
        ja se heijastuu suoraan omiin kokkailuihin - omenia ja kanelia tungetaan reseptiin kuin reseptiin.

                                Ilman viiletessä alkaa tehdä myös enemmän mieli erilaisia
                                             pataruokia, lämpimiä keittoja ja curryja.


Viikonloppuna varaan aina vähän normaalia enemmän aikaa
 aamupalan tekemiseen ja hemmottelen itseäni.

Aamupalan syön kaikessa rauhassa ja luen samalla lehteä tai selailen tumbrlia.

Tänä sunnuntaina päätin tekaista aamupalapatukan syksyisen aamun inspiroimana.

Halusin yhdistää patukassa syksyn maut:
 raikkaan omenan, kanelin ja täyteläisyyttä tuovan maapähkinävoin.



            Niin kuin kaikki reseptini nykyään, niin myös tämäkin on gluteeniton, vegaaninen ja maidoton.

                                     Ohjetta on myös helppo itse muokata omaan makuun sopivaksi:
       
                                vaihtamalla täytteen esimerkiksi marjoihin tai toiseen hedelmäsoseeseen,
                             heittämällä täytteen joukkoon sattumia (pähkinäpalasia, siemeniä, rusinoita..),
                                     lisäämällä taikinaan raakakaakao-/carobjauhetta tai muita mausteita.


Apple Pie -aamupalapatukka (1:lle)

taikina
*2 rkl gluteenitonta kaurajauhoa
2 rkl gluteenittomia kaurahiutaleita
½ tl leivinjauhetta
½ tl ceylon-kanelia
3 rkl muussattua kypsää banaania

halutessasi hieman makeutusta

täyte

kuorittu omena
1 tl maapähkinävoita

lisäkkeeksi:

kaneliomenat: ½ omena ja kanelia

- Pilko omena viipaleiksi, ripottele kanelilla ja laita uuniin noin 10 minuuttia ennen kuin patukka on valmis. Voit myös tehdä kaneliomenat nopeasti mikrossa.

kastike: ½ banaani muussattuna + 1 tl maapähkinävoita sekaan

*Voit tehdä itse gluteenitonta kaurajauhoa blendaamalla gluteenittomia kaurahiutaleita, kunnes niistä muodostuu jauhoa. Gluteenitonta kaurajauhoa on myös saatavilla kaupoissa. Voit myös ostaa kaupasta sokeroimatonta omenasosetta ja käyttää sitä täytteeseen noin ½ dl.


- Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen
- Mittaa taikinan kuivat aineet syvälle lautaselle ja sekoita. 
Lisää banaani ja sekoita taikinaksi

- Voitele leivinpaperi kevyesti kookosöljyllä. 
Ota puolet taikinasta ja levitä se tasaisesti leivinpaperille patukanmuotoon.


- Blendaa kuorittu omenan puolikas tasaiseksi. Sekoita maapähkinävoi sekaan

- Levitä täyte patukan päälle suht tasaisesti veistä tai lusikkaa apuna käyttäen


- Levitä loppu taikina täytteen päälle veistä apuna käyttäen.
 Voit yrittää saada taikinan kokonaan täytteen päälle ja sulkea täytteen
 taikinan sisälle

- Laita patukka 175 asteiseen uuniin 15-20 minuutiksi. 
Ota patukka uunista, kun taikina on tummentunut hiukan ja näyttää valmiilta. 
Yleensä patukka on valmis, kun kotona alkaa olla huumaava tuoksu
- Nosta patukka lautaselle lastaa apuna käyttäen ja lisää lautaselle haluamasi lisäkkeet

- Nauti ihanasta aamupalasta ajan kanssa!


"Autumn is a second spring when every leaf is a flower."

Rakkaudella, Elli



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti