torstai 17. joulukuuta 2015

Jouluruokaa: maapähkinä-bataattilaatikko ja porkkana-kvinoalaatikko


Siis mitäh, jouluaatto on jo ens viikolla? Musta tuntuu, että en oo edes ehtiny vielä
 kunnolla kuunnella joululauluja taikka virittäytyä sen kummemmin joulutunnelmaan. 

Jotain olen joulunsarallakin sentään tehnyt - mulla on teille nimittäin reseptit vielä joulypöydän herkullisiin ruokiin: punajuuripalleroihin raa'alla cashewjogurtti-kastikkeella, sienisalaattiin, rosolliin ja rosollin söpöön vaaleenpunaseen kastikkeeseen, joulun raikkaaseen juhlavampaan salaattiin, waldorfin salaattiin ja jouluiseen kvinoaan. Tarkoituksena olisi vielä tämän viikonlopun aikana julkaista vikat reseptit täydellistä joulupöytää varten, jotta tekin ehitte kokkailla herkut joulua varten!

Palatakseni nyt kuitenkin tämän postauksen päätähteen, nimittäin maapähkinäiseen (!) bataattilaatikkoon, joka hyppäsi heti jouluruokieni top kolmoseen - kenties jopa kärkipaikalle. 
Makea bataatti, suolainen maapähkinävoi ja chili, ahh. Annettuani tämän upeuden seistä
uunissa parisen tuntia, pääsin vihdoin lusikoimaan luomusta suoraan vuoasta, ja voin sanoa, 
että parisen tuntia odotusaikaa oli palkittu. Ihanan rapsakka päältä ja pehmeää sekä täyteläistä sisältä. Maut täydellisessä balanssissa ja makuelämys lähes taivaallinen. Mikäli laatikkoon kaipaa 
entistä jouluisempaa vibaa, suosittelen lisäämään mausteeksi myös kanelia. 

Ihanaa joulunodotusta rakkaat!


Maapähkinä-bataattilaatikko

1 kg bataattia
2 dl kookosmaitoa
1 tl chilitahnaa
1 rkl kookossokeria
2 tl Kalaharin suolaa
3-4 rkl sokeroimatonta maapähkinävoita
1 rkl vesihauteessa sulatettua kookosöljyä
1 dl mantelijauhoa tai gluteenitonta kaurajauhoa

päälle: mantelijauhoa tai gluteenitonta kaurajauhoa

- Kuori ja pilko bataatit. Keitä bataattilohkot kypsiksi. 

- Soseuta kypsät bataattilohkot muiden ainesosien kanssa ja maista. Kaada kevyesti
 kookosöljyllä voideltuun uunivuokaan ja paista 200 asteisessa uunissa parisen tuntia. 


Porkkana-kvinoalaatikko

1 kg porkkanaa

2 dl kvinoaa
1-2 tl Kalaharin suolaa
1 tl vesihauteessa sulatettua kookosöljyä

2 dl kookosmaitoa
1 rkl kookossokeria
pari ripausta muskottia
pari ripausta neilikkaa
pari ripausta valkopippuria

päälle: mantelijauhoa tai gluteenitonta kaurajauhoa 

- Kuori ja pilko porkkanat. Keitä porkkanalohkot kypsiksi. 
Keitä kvinoa ja lisää kypsään kvinoaan suola ja kookosöljy.

- Soseuta kypsät porkkanalohkot kookosmaidon ja mausteiden kanssa, maista. 
Sekoittele lusikalla sekaan kypsä kvinoa ja maista seosta uudelleen. Kaada kevyesti
 kookosöljyllä voideltuun uunivuokaan ja paista 200 asteisessa uunissa parisen tuntia. 

Rakkaudella, Elli


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti