lauantai 19. joulukuuta 2015

Jouluruokaa: punajuuripallerot ja kermakastike


Viime jouluna valmistin joulupöytään punajuuripalleroita, jotka sopivat joulupöytään paremmin
 kuin hyvin. Punajuuripallerot tuovat jouluruokaan kaivattua ruokaisuutta kevyehköiden sienisalaatin, rosollin, laatikoiden ja vihersalaatin rinnalle. Punajuuripallerot valmistuivat jo tutun punajuuripihvien ohjeella ihanista metsäsienistä, suppilovahveroista. Cashewpähkinöistä pyöräytetty
 kermamainen kastike tuo palleroihin kaivattua raikkautta. 

Mikäli tilli kuuluu suosikkiyrtteihisi, suosittelen hienontamaan tilliä kastikkeen joukkoon. 
Itse en tilliä kuitenkaan laittanut lapsuuden tillitraumojeni takia :D... 
(uusienperunoiden ja kalakeittojen tillipalaset tarttuivat aina
 ikävästi kitalakeen, mikä ei tuntunut kovinkaan mukavalta, heh.)

Sunnuntaina ja maanantaina julkaisen vielä vinkkivitoset joulupöytää varten jakamalla
 reseptit makeaan superkvinoaan, jouluiseen vihersalaattiin ja Waldorfin salaattiin.
 Samoin ensi viikon alussa blogiin ilmestyy vielä herkullisten joulumuffinsien resepti joulupäivän brunssia varten ja sitten on joulu reseptien osalta taputeltu tällä kertaa! Pysykää siis kuulolla!

'

Punajuuripallerot (noin 30 kpl)

noin 600 g punajuuria
2 keltasipulia
*7 dl sieniä
2 tl balsamia
Kalaharin suolaa
mustapippuria

noin 6 dl kikherneitä

3 ½ dl mantelijauhoa
3 dl gluteenitonta kaurajauhoa
1 ½ dl gluteenittomia kaurahiutaleita
mustapippuria
Kalaharin suolaa
kuivattua timjamia

*Itse käytin pakastimesta sulatettuja suppilovahveroita.

- Kuori ja raasta punajuuret. Itse blendasin punajuuret Vitamixilla raasteeksi. 
Pilko sipulit, ja kuullota niitä pannulla yhdessä pilkottujen sienten kanssa, 
kunnes sienistä on irronut ja haihtunut nestettä. Mausta suolalla, pippurilla ja balsamiviinietikalla.

- Soseuta kikherneet öljytilkan kanssa tasaiseksi. Sekoita punajuuriraaste, sieni-sipuliseos ja kikherneet yhteen isossa kulhossa. Lisää kuivat aineet, mausta ja sekoita tasaiseksi pihvimassaksi. Maista. Lisää tarvittaessa mausteita. Laita jääkaappiin tekeytymään noin puoleksi tunniksi.

- Kun taikina on tekeytynyt, muotoile siitä pihvejä. Voit paistaa pallerot joko
 pannulla öljytilkassa tai uunissa 200 asteessa noin 30-45 minuutin ajan.

cashewkerma:

2 dl liotettuja casheweita
yhden sitruunan mehu
3 tl vaahterasiirappia
1/2 tl psylliumia ja 1 dl vettä
noin 1 dl vettä 
ripaus Kalaharin suolaa

- Sekoita psyllium veden kanssa ja anna turvota 15 minuuttia. 
Blendaa kaikki cashewkerman ainesosat yhteen ja maista.

- Laita jääkaappiin hetkeksi ja tarjoile punajuuripalleroiden kanssa.

Rakkaudella, Elli


2 kommenttia:

  1. Oot niin huikee reseptitaituri Elli! Nyt se ravintola pystyyn, lupaan tulla joka päivä syömään sun herkkujas<3

    VastaaPoista